COVID си отива, идат туберкулоза, хепатит и маймунска шарка

16 Ноември 2022 | 16:45
0 коментара
Любопитно
COVID си отива, идат туберкулоза, хепатит и маймунска шарка

Държавите по света отпуснаха юздите на мерките срещу COVID. Но други вируси, затихнали по време на пандемията, сега се завръщат с нова сила и се държат по непредвидим начин, установиха здравните експерти. През последните месеци грип, респираторно-синцитиален вирус (RSV), аденовирус, маймунска шарка, туберкулоза бележат скок.

Маските и спазването на дистанция обуздаваха тези зарази, но с отмяната им микробите на позабравени болести избуяват на благодатна почва. Карантината пък намали индивидуалния имунитет на хората и ги прави по-уязвими на инфекции. Според специалистите ограничителните мерки и особено маските наред с патогените са ограничили и разпространението на микроорганизми от  решаващо значение за изграждането на силна имунна система.

Тази година например се очаква сезонният грип да е по-масов и да протича по-тежко

През 2020-2021 г. вълната бе по-лека, по-малко пациенти стигаха до болница и броят на починалите бе нисък, констатират от СЗО.

“Тази година за първи път видяхме грипният сезон в САЩ да се проточи до юни. С отприщването на социалните контакти вирусите на различни болести атакуват агресивно с нов механизъм на действие. И грипът е само началото”, казва д-р Скот Робъртс, вирусолог в болницата на Йейл.

Тази година грипната вълна в САЩ започна в средата на септември, вместо както обикновено през октомври. А само през изминалия месец случаите на инфлуенца са се утроили

Бившият шеф на американската агенция за храните и лекарствата д-р Скот Готлийб казва, че пандемията е променила цикъла, по който се разпространяват другите вируси. Един пример - от лятото респираторно-синцитиалният вирус плъзна масово сред децата в САЩ, Япония, Европа. При усложнения той слиза към долните дихателни пътища и причинява бронхиолит и пневмония. При възрастните болестта е със симптоми на настинка, но може да бъде фатална при бебета. Тя обикновено напада в периода октомври-ноември, но тази година се появи още през август, а днес болниците в САЩ са препълнени с невръстни пациенти и не достига персонал. 

През януари по света избухна и епидемия  от аденовирус 41 – стомашно-чревна инфекция с диария и повръщане. В Япония и САЩ стотици малки деца получиха усложнения на черния дроб и влязоха в болница със симптоми на хепатит. Лекарите нямат обяснение и смятат заболяването мистериозно.

Децата са особено уязвими от това вирусно нашествие. Заради карантината и изолацията много от тях не са развили антитела срещу обикновени вируси било в утробата на майка си или в ранна възраст. Причината е и в пропуснати в пандемията ваксинации, което повишава риска от предотвратими детски болести като морбили и коклюш.

Една забравена зараза – маймунска шарка, тази година повали над 70  000 души по света, от които 25  000 в Европа, и взе над 30 жертви, съобщи СЗО. Патогенът, сроден с този на едрата шарка, причинява висока температура и обриви, особено по гениталиите. Лекарите отдават силата му на две нови мутации, които причиняват непознати досега симптоми и са много заразни, особено чрез секс.

Улисани в лечението и превенцията на COVID, здравните власти оставиха на заден план бдителността за други болести, констатира американският тв канал Си Ен Би Си. Това е и причината за най-големия скок при случаите на туберкулоза в САЩ от 20 г. Най-тревожно е положението в щата Вашингтон, където разпространението на болестта нарасна с 22%.

Сега пропуските в наблюдението, превенцията и диагностиката на инфекциозните болести трябва да се наваксват, заключава Си Ен Би Си. Нужно е повече специалисти да вникнат в променящата се природа на вирусите, да се осъзнае ролята и нуждата от имунизации срещу зарази извън COVID. А хората не бива да зачеркват напълно предпазните мерки, включително маските, въпреки уверенията, че пандемията от коронавирус върви към изчезване.

Добавете Вашия коментар

TOP