ЦМЕДТ "Амалипе" ще отбележ подобаващо днешния Международен ден на ромите

08 Април 2024 | 09:03
0 коментара
Общество
България
ЦМЕДТ Амалипе ще отбележ подобаващо днешния Международен ден на ромите

За поредна година училища, ученици, доброволци и образователните медиатори към Мрежата на Центъра за междуетнически диалог и толерантност (ЦМЕДТ) “Амалипe” ще отбележат днешния Международен ден на ромите, съобщават от организацията.

От ЦМЕДТ "Амалипе" припомнят, че на 8 април ромите по цял свят отдават почит на своите жертви през Втората световна война. Обявен е като ден на ромите през 1990 г., по време на Четвъртия Световен ромски конгрес на Международната организация “Романо юнион”, в чест на първата значима международна среща на представители на ромския етнос – Първият Ромски конгрес, проведен на 8 април 1971 г. в Лондон. През 1992 година ООН и Съветът на Европа, по предложение на Международната организация “Романо юнион”, обявяват 8 април за Международен ден на ромите. На конгреса са приети ромски химн и знаме. Химнът е популярната и в България песен “Джелем, джелем”. Знамето на организацията е червено колело с 16 спици върху полета в синьо и зелено. Полетата символизират небето и тревата, както и волния чергарски живот на ромите в миналото.

Програмата на събитията за отбелязва на Международния ден на ромите може да бъде намерена на сайта на организацията.

Игрални и документални филми, в които роми са автори или активни участници в изградения за тях образ и разказ, ще бъдат показани в кино „Одеон“. Прожекциите ще са от 11 до 15 април и са част от инициативата „Поглед към Другия“ – международна селекция киноразкази срещу стереотипите, съобщават организаторите.БТА

Добавете Вашия коментар

TOP