ЦК на БКП държал под ключ полицейските досиета на висшите си партийни кадри

16 Септември 2016 | 08:37
0 коментара
Общество
ЦК на БКП държал под ключ полицейските досиета на висшите си партийни кадри

Няколко години, след като взима под контрол Министерството на вътрешните работи при Деветосептемврийския преврат, комунистическата партия слага ръка и на досиетата на полицията преди 9 септември 1944 г., за да изучава миналото на партийните си кадри и то на най-висшите.

Тайните за полицейските досиета и агентурното минало на редица членове на компартията обаче не се огласяват публично, както стана с досиетата на тоталитарната Държавна сигурност след тежка и упорита битка на българското общество едва в средата на прехода.

Информацията от досиетата на полицията до 9 септември 1944 г. е единствено и само за ЦК на БКП, а през 1950 г. МВР създава специална структура (отделение), която да се занимава с проучването на полицейските архиви, разкрива документ от архивите на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Става въпрос за строго поверително предложение до Политбюро на ЦК на БКП относно: Предаване на бившите полицейски материали на специално отделение при Дирекция Държавна сигурност.

То е направено от министъра на вътрешните работи Руси Христозов в края на 1950 г.

В документа е посочено, че въпреки разпиляването им една голяма част от полицейските архиви е запазена и те представляват „извънредно ценен материал по изучаването на нашия кадър и историята на Партията”.

Според министър Христозов събирането на едно място на полицейските досиета и започването на системното им изучаване ще даде възможност на „ЦК на Партията по-бързо да изучи държанието на нашите кадри в полицията и разкрие неразкритите досега и прикрили се в Партията агент-провокатори и сътрудници на бившата царска полиция”.

Той предлага тези деликатни за компартията материали да се събират на едно място и да започне тяхното системно изучаване при най-строго съхранение.

Контролът върху най-чувствителните документи обаче е оставен на висшето партийно ръководство.

„В ЦК на Партията да останат само полицейските досиета на най-отговорните другари, като кандидат-членове и членове на Политбюро”, е предложението на Руси Христозов. Той подчертава, че в ЦК трябва да останат и материалите с най-големите партийни провали и онези групови досиета, които най-точно осветляват историята на БКП.

Началникът на новата структура в МВР, която през 1950 г. започва да отговаря за полицейските досиета, се утвърждава от Секретариата на ЦК на БКП, за да може „достъп до бившите полицейски материали да имат проверени и абсолютно верни и предани на Партията служители”.

Някои от досиетата на партийните кадри обаче са прочистени още веднага след 9 септември 1944 г. Едно от тях е това на Тодор Живков (виж полицейското му досие - ТУК).

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност – войникът на партията” на Комисията по досиетата, 2015 г.

 

alt

alt 

 

 

Добавете Вашия коментар

TOP