ЦИНИЗЪМ В НС! Асен Василев с пиперлив език: "Да го духат бедните", такава е философията на ГЕРБ

21 Юни 2022 | 13:06
2 коментара
Политика
ЦИНИЗЪМ В НС! Асен Василев с пиперлив език: Да го духат бедните, такава е философията на ГЕРБ

Финансовият министър Асен Василев използва нецензурен език по време на дебатите по вота на недоверие. Василев втрещи пленарната зала и провокира забележка от председателя на НС Мирослав Иванов с репликата "да го духат бедните".

С нея той онагледи предишната икономическа политика на ГЕРБ.

"Ако искаме да имаме истински икономически дебат за това как по-добре да се управлява кризата, ние сме отворени", апелира вицепремиерът към опозицията. Той обаче чувал само "глупости" и "популистки лозунги и икономическа философия, която е "да го духат бедните". Това е вашата икономическа философия, която вие проповядвате", каза Василев, като вметна все пак, че се извинява за думите си.

Залата реагира спонтанно, а временният председател на НС се опита да го прекъсне.

"Отлично съзнавате, че тази реплика е крайно неподходяща. Извинихте се. Моля Ви да не се повтаря в залата", обърна се към него Мирослав Иванов след края на изказването му. Председателят на парламента, който заема поста временно до избора на титуляр, предупреди още в началото на дебатите по вота на недоверие, че за непристойно поведение на депутати днес ще наказва с отстраняване от пленарната зала.

"Открихте заседанието със заплаха, че ще бъдат гонени от залата заради цинизми. Ако аз кажа да го духат бедните, ще ме изгоните, каза Цончо Ганев от "Възраждане". Той добави, че ако това беше представител на опозицията, в залата щяло да "настане вой".

Не съм казал гонене, отговори Мирослав Иванов.

 

Репликата на Василев беше изречена на финала на неговото изказване по мотивите на вота. Той се обърна към вносителите от ГЕРБ-СДС, че би било добре да бяха избрали друга тема, защото тезите им по финансовата и икономическата политика и провала на кабинета, били несъстоятелни.

Дефицитът е един от най-ниските в ЕС тази година, опонира на Ананиев вицепремиерът. "Износът расте в абсолютно всички сфери на икономиката. Растеж на вноса - при 55% ръст на цените на горивата и 3 пъти на горивата, няма как да не нарасне. Но износът расте доста", каза той. "30 милиарда е дългът, който заварихме, той е намален", опонира Асен Василев. "Ако дългът към момента е заробващ, значи вие сте заробили държавата", обърна се той към ГЕРБ-СДС. Но той не е заробващ, защото България продължава да има третия най-нисък дълг в ЕС.

Той обвини бившите управляващи, че заради кражбите на пари нямаме пътища, а пенсионерите са били под линията на бедност, но сега вече не били. Василев цитира Fitch Ratings и рейтинга, който ни дават международните финансови инвестиции, които хвалели икономическата стабилност в страната. "Това е така, защото нашият План за устойчивост беше приет и ние не минахме на газ и успяхме да запазим въглищната ни индустрия", обясни Василев. 

Той посочи, че ЕК няма да започне наказателна процедура заради дефицита към нито една от държавите-членки и апелира опозицията да спре да спекулира на тази тема. Асен Василев отхвърли и обвиненията за спада на инвестициите. "Те са се качили над 3,5 пъти спрямо миналата година", каза той и цитира данни на БНБ. 

Успяхме да се справим със спирането на газа", заключи Василев, като добави, че кабинетът е успл да се справи със заплахата от зърнена криза и с инфлацията, като не сме доближили дори инфлацията на много други европейски държави.

"Въпреки че сме най-бедната страна в Европа и частта в кошницата, свързана с храни и енергия, е най-голяма, ние сме с инфлация, която е 3,5 пъти над средноевропейската", изтъкна Василев. 

"Инфлацията е общоевропейски и световен проблем", обобщи Асен Василев.

Добавени коментари

мале мале публикува:
22 Юни 2022 | 10:43
Тоя е ебати палячото, акълът ми не го побира как може да има хора, които да гласуват за такива отрепки.
класа публикува:
21 Юни 2022 | 18:22
мамати и лайнар......

Добавете Вашия коментар

TOP