ЦИК съобщи важна новина за всички българи в чужбина, които искат да гласуват

20 Октомври 2016 | 17:16
0 коментара
Политика
ЦИК съобщи важна новина за всички българи в чужбина, които искат да гласуват

Общият брой на секциите за предстоящите президентски избори  в чужбина е 307, 71 от тях са в държави от Европейския съюз. Това заяви говорителят на ЦИК Александър Андреев, цитиран от Канал 3.В Германия в Берлин ще има две секции, в Мюнхен ще са три, а във Франкфурт - две. В Испания ще има три в Мадрид. В Австрия, във Виена, в посолството са две секциите. В Джакарта секцията е закрита заради липсата на достатъчен брой желаещи да гласуват и заради липсата на целесъобразност на разходите за общо петима души, които биха гласували там. В Сингапур може да се гласува в генералното консулство.

Днес са проведени консултациите с политическите партии и коалиции за образуването на секционни избирателни комисии извън страната. В 77 места ще са 7-членни, а на другите места ще са 5-членни. Към момента са представени предложения за попълване на местата в тези секции.

Регистрирани са към момента две социологически агенции. Относно машинното гласуване е подписан договор със "Сиела норман", която единствено е представила оферта за 500 машини и 35 допълнителни машини, които ще служат за разяснителната кампания. В тези избори машинното гласуване ще бъде приобщено към гласуването с бюлетини и ще бъде отчетено в резултатите на изборите. В рамките на следващата седмица ще бъде представено и машинното гласуване, обясни Андреев. А 500-те секции, където ще се гласува машинно, са вече определени. Те ще бъдат в различни райони из цялата страна.

През последната седмица в ЦИК са постъпили и нови жалби във връзка с неправомерно използване на лични данни, каза Камелия Нейкова. Общият им брой е 6 - една за националния референдум и пет за президентските избори. Има жалби и срещу решения на ЦИК. По пет от тях са образувани производства и са насрочени делата.

Нейкова посочи също, че на 22 октомври е последният ден, когато избиратели с увреждания, които не могат да отидат до урните, могат да поискат да гласуват по настоящ адрес.

Добавете Вашия коментар

TOP