ЦИК с три варианта за машинното гласуване

28 Септември 2020 | 13:34
0 коментара
Политика

ЦИК проучва три варианта за машинното гласуване. От избирателната комисия изпращат писма до няколко български фирми доставчици на такова оборудване, за да ги питат разполагат ли с разработен и действащ модел на машина за гласуване, който да отговаря на изискванията на Изборния кодекс и на техническата спецификация в поръчката за машинния вот на изборите за ЕП преди година.

Ако имат такива, то да им дадат прогнозната единична цена, в това число на машината и на базовия софтуер, както и данни какъв би бил срокът за производство и доставка.

За целта се предвидени три варианта – за доставка на 10 хил. устройства, 12 500, както и за 25 хил. Според текстовете в Изборния кодекс машинен вот трябва да има в секциите с над 300 избиратели, без тези в чужбина и специалните - затвори, кораби, болници и домове. Това прави около 9500 секции, където ще са нужни по едно или две устройства. Именно затова варира и бройката на устройствата, които трябва да се осигурят.

Според експерти, сред които и шефът на "Информационно обслужване" Михаил Константинов, ще са нужни над 20 хил. машини. Цифрата 25 хил. пък е заложена като отправна точка в извършеното пазарно проучване от "Информационно обслужване" за евентуални международни партньори.
Самото проучване не бе по искане на ЦИК, а на Министерски съвет, което бе предизвикало полемика и с вицепремиера Томислав Дончев, тъй като от изборната комисия не знаеха за него. В резултат той им го препрати, а от ЦИК им изпратиха проект на техническа спецификация за машини.

Темата е била обсъждана на едно от последните заседания на ЦИК. Там членове на комисията изтъкват, че въпросът не е само за техническата спецификация, а за складове, машини, техници, с които към момента ЦИК не разполага.
"Без логистика няма как да стане обществена поръчка. ЦИК не разполага с имоти да разполага машини на територията на Република България. Явно процесът тече, посоката е ясна", изтъкнал по време на дебата Ерхан Чаушев от ЦИК. Междувременно преди няколко дни НС промени Изборния кодекс и вмени на ЦИК цялата отговорност за осигуряването на машините.

Същевременно в неделя в общо в 24 населени места се проведоха частични и нови местни избори – 22 кметства и 2 общини, които са разпръснати в общи 15 области в страната. Това по същество обаче са първите избори в условията на коронавирус, предава "Монитор".

Да се дезинфектира и химикалката в тъмната стаичка, с която избирателите попълват бюлетината. Това пък част от инструкциите към секциите за местния вот в неделя. Тъй като това са първите избори при Ковид-19, още в началото на септември ЦИК и РЗИ препратиха към общинските избирателни комисии, секциите, кметовете в областните градове инструкциите на здравните власти. А ЦИК дори поискаха обратна информация дали местната власт ще може да изпълни всичко нужно за изпълнението на противоепидемични мерки.

Добавете Вашия коментар

TOP