ЦИК реши: На изборите в неделя ще се гласува само с хартиени бюлетини

27 Октомври 2023 | 20:34
0 коментара
Общество
Благоевград
ЦИК реши: На изборите в неделя ще се гласува само с хартиени бюлетини

Централната избирателна комисия (ЦИК) реши на местния вот на 29 октомври и на евентуален втори тур гласуването да бъде само с хартиени бюлетини.

Предложението беше прието с 12 гласа „за“, а двама бяха „против“. Преди гласуването Цветозар Томов направи предложение да бъде даден срок от 2 часа за решение от Министерството на електронното управление за удостоверяването на машините.

„Искаме Министерството на електронното управление да изпълни задълженията си по закон“, допълни Томов.

До този развой се стигна след днешния скандал с кода на машините. Според доклад на ДАНС, представен днес на председателския съвет в парламента, на 25-и октомври, дни след като ЦИК направи публично генериране на т.нар. хеш код, който е един от ключовете за защита на машините, заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е снимал с телефона си и е свалил информацията на флашка. От опозицията нададоха вой, че това ще опорочи изборите. От ПП-ДБ пък коментираха, че става въпрос за предизборни циркове. Премиерът Николай Денков заяви от Брюксел, че няма никаква вероятност за опорочаване на машинния вот, тъй като на практика машините са като принтери. Финансовият министър Асен Василев от своя страна посочи, че ГЕРБ и ДПС отдавна искат да премахнат машинното гласуване и сега използват създалата се ситуация.

Добавете Вашия коментар

TOP