ЦИК регистрира НПО, които искат да участват с наблюдатели в изборите

20 Февруари 2023 | 10:28
0 коментара
Политика
ЦИК регистрира НПО, които искат да участват с наблюдатели в изборите

ЦИК започва да приема от 20 февруари документи за регистрация на български неправителствени организации, които желаят да участват с наблюдатели в изборите за народни представители на 2 април 2023 г., предаде репортер на БГНЕС.

 

Централната избирателна комисия (ЦИК) информира, че документите ще се приемат всеки ден от 9.30 до 17 ч. в сградата на ЦИК на площад „Княз Александър I“ №1.

БГНЕС припомня, че 16 партии и 7 коалиции се регистрираха в ЦИК за участие в предсрочните парламентарни избори на 2 април. На 17 февруари започна и регистрацията на кандидатските листи.

ЦИК проверява три политически формации дали отговарят на условията за участие в изборите.

Започнаха работа и районните избирателни комисии бяха назначени своевременно, започнаха своята работа. Пет от решенията за назначаване на РИК бяха обжалвани пред ВАС. Съдът потвърди решенията на ЦИК.

Основната причина за отказите за регистрация на трите политически формации са свързани с това, че подписката с избиратели или не отговаря на изискванията, или е недостатъчна като брой избиратели.

До 17 ч. на 25 февруари ЦИК ще приема заявления от партии и коалиции за напускане в състава на вече регистрирана в ЦИК коалиция или за приемане на нови партии за участие в изборите.

РИК имат задължението да регистрират инициативните комитети не по-късно от 20 февруари. Общинските администрации до 20 февруари ще обявят предварителните избирателни списъци, като всеки избирател може да провери дали е включен в избирателните списъци и ако не е включен в тях да предприеме съответните действия, за да провери каква е причината за това. На 20 февруари изтича и срокът, в който печатните и онлайн медии следва да обявят условията и цените на всички партии и коалиции, и инициативни комитети и да ги изпратят на ЦИК и на Сметна палата, а за електронните медии срокът е до 3 март. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP