ЦИК: Машините за вота закъсняха, има проблем и с членовете на СИК

11 Ноември 2021 | 14:00
0 коментара
Политика
ЦИК: Машините за вота закъсняха, има проблем и с членовете на СИК

От ЦИК признаха, че машините за вота са закъснели много, имало проблеми и със сроковете за назначаване на хора в СИК-овете за изборите.   

Бюлетините за вота в чужбина вече са изпратени, а машините за гласуване в някои държави вече са пристигнали. Това обяви секретарят на МВнР Иван Кондов на брифинг в Министерството на външните работи.

„Можем да кажем, че сме осигурили възможностите за един честен и демократичен вот. В организацията се сблъскахме с някои трудности и препятствия”, допълни той.

Устройствата за гласуване в чужбина са общо 416, разпределени в 208 секции. Общо разкритите секции за вота зад граница са 751 в 68 държави.

„Голям проблем остават сроковете, предвидени в Изборния кодекс . Вече се вижда, че те не са достатъчни. Трудности срещаме със сроковете за назначаване на членовете на СИК. Много късно се назначават представителите на партиите. Късно получихме машините за гласуване”, уточни още Кондов. Той посочи, че гласуването по пощата ще бъде „скок в организацията”.

За вота 2 в 1 Кондов посочи, че МВнР е поискало машините за гласуване 25 дни по-рано. Получили ги обаче осем дни преди изборите - миналата събота.

„Това е наистина много късно. Веднага започнахме работа, част от машините изпратихме през същия ден. Друга част тръгна в неделя, в понеделник. Тези кратки срокове са много притеснителни”, предупреди Кондов, като се надява, че всички секции ще получат устройствата.

Той засегна и проблема с коронавируса. „Наложи се да сменим над 40 души, които командироваме оттук. Дадоха положителни PCR тестове или се оказа, че са били контактни. Налагаше се в последния момент да ги сменим”, допълни Кондов.

За изборите на 14 ноември Кондов коментира, че е нямало обучение на членовете на секционните комисии. Проблем били и методическите указания, които излезли „твърде късно”. „За секциите в чужбина с хартиено гласуване излязоха миналата седмица. В тези с машинно - бяха приети едва вчера”, поясни той.

Добавете Вашия коментар

TOP