Цигарите няма да поскъпват. Засега

29 Юни 2022 | 14:31
0 коментара
Бизнес
Цигарите няма да поскъпват. Засега

Акцизът върху тютюневите изделия няма да бъде повишаван, реши окончателно Народното събрание.

Това означава, че няма да се стигне до поскъпване на цигарите и течностите за електронни цигари през годината. Така обаче в държавната хазна няма да постъпят около 100 милиона лева.

Вчера по същия начин гласува и бюджетната комисия, след като не бе постигнато съгласие от коя дата да влязат в сила промените.

Тъй като промяната на бандеролите изисква технологично време, тя не може да стане в рамките на няколко дни.

Промените предвиждаха въвеждане на 4-годишен акцизен календар за увеличаване на акциза върху всички продуктови категории тютюневи изделия, с което да се осигури прозрачност, предвидимост за бизнеса и стабилност за потребителите.

Парламентът прие на второ четене разпоредби от актуализацията на държавния бюджет, с които се променя Законът за акцизите и данъчните складове.

Предвижда се освобождаване от акциз на електрическата енергия, втечнения нефтен газ и природния газ в срок до 30 юни 2025 г. "За" тези разпоредби бяха 117 депутати, 110 гласуваха "против" и трима се въздържаха.

Мярката е с цел да се подпомогне бизнесът и потребителите във връзка с неочаквания значителен скок на цените на енергийните продукти, породени от нарасналото търсене в европейски и световен мащаб. Тя ще бъде реализирана чрез изготвяне на нотификация до Европейската комисия.

С промените в Закона за държавния бюджет се въведе и намалена ставка на ДДС от 9 на сто за доставки на централно отопление и доставки на природен газ. Мярката ще се прилага до 1 юли 2023 г. В същия срок ще се прилага и нулевата ставка на ДДС за хляба и брашното.

Добавете Вашия коментар

TOP