Циганското лято идва! Антициклон носи до 24 градуса през октомври, кога ще вали

17 Октомври 2022 | 17:38
0 коментара
Любопитно
Циганското лято идва! Антициклон носи до 24 градуса през октомври, кога ще вали

Сутрешните мъгли ще бъдат често явление, но следобед градусите няма да са ниски

Топло време в цялата страна поне до сряда, а на места – до неделя, ще загатне за предстоящото циганско лято след десетина дни в края на октомври. До средата на новата седмица температурите през деня ще стигат и дори ще прехвърлят 20 градуса, като до неделя ще преобладава слънчевото време. Това прогнозира метеорологът Петър Янков, цитиран от "Труд".

Причината за високите температури е антициклон, който застига нашите географски ширини.

 „Става въпрос за област с високо налягане. През следващите дни, макар че ще отслабва налагането, налягането ще се задържи над нормалното. Сутрешните мъгли ще бъдат често явление през първите дни на седмицата. Тогава очакваме 20 градуса средни дневни температури. Най-високи ще бъдат стойностите в Североизточна България – 20-23 градуса, както и в Южна България – 22-24“, съобщи Янков.

Леки колебания ще има от четвъртък, когато от север ще проникне по-хладен въздух, ще се увеличат и облаците. Валежи се очакват едва в неделя в западните части, като ще се задържи сравнително топло в края на седмицата.

От понеделник до сряда минималните температури ще са между 4-9, има условия за слани в западните полета, както и по поречията - мъгли, които ще се вдигат бързо.

В края на седмицата – 5-10 градуса минимални стойности, а през деня градусите ще бъдат до 19.

Янков припомни, че циганското лято по принцип започва от 26 октомври натам. И тази година такова ще има. „Ще има валежен период – 22-25 октомври, а после не се очакват валежи. До края на месеца ще бъда с повече слънце и мъгли. Чак около 30 октомври се очаква дъжд“, уточни той.

Добавете Вашия коментар

TOP