Чужденци масово купуват къщи и апартаменти в Пиринско след пандемията

28 Май 2023 | 17:41
1 коментара
Бизнес
Благоевград
Чужденци масово купуват къщи и апартаменти в Пиринско след пандемията

Брокерските къщи отбелязват, че чужденци масово закупуват къщи и апартаменти в Пиринско след пандемията, особено в малките населени места като Сандански, Разлог, Банско и Струмяни.

Едно от тези села в подножието на Пирин е Дебрене, което, подобно на Илинденци, Баня и Струмяни, привлича хора от различни краища на света. Прекрасната природа и гостоприемството на местните жители са фактори, които привличат всички. Това село е известно с прекрасния климат, природата, лозята и виното.

Екатерина Кунчева, която е родом от Москва, но е омъжена и живее в селото Дебрене в Сандански, разказва за интереса на руснаците да се завърнат в България поради страха от войната. Тя споделя, че природата е вълшебна, въздухът е чист, но най-голямото богатство са хората.

Людете са много доброжелателни и взаимопомагаме, казва Екатерина, която живее в селото от много години. Тя разказва за виното на местните майстори и как климатът и природата в Дебрене са толкова прекрасни, че много руснаци са се установили и вече живеят там.

 

Екатерина се влюбва в Дебрене още при първия поглед и казва, че ще остане да живее там до края на живота си заедно със съпруга си. Тя споделя, че е била и на Черноморието, но след като видяла Дебрене, разбра, че това село ще бъде мястото, където ще остарее заедно със своя съпруг.

След пандемията в Банско, Струмяни и Сандански се наблюдава нов вълнa от покупки на имоти от страна на чужденци, особено израелци и руснаци, според данни от брокерските къщи. Справката на сайта на Централната банка показва, че след повече от две години падане, нетният поток от чуждестранни инвестиции в недвижими имоти в България е положителен и се движи около 0,3 милиона евро.

За сравнение, в началото на 2022 година потокът от инвестиции в недвижими имоти в страната беше отрицателен – 0,1 милиона евро. Брокерите за недвижими имоти отбелязват най-голям ръст в покупките на ваканционни жилища от страна на чуждестранни граждани.

Най-голям интерес за покупка на нови жилища от чуждестранни граждани има в планинските курорти. Въпреки увеличението на цените на жилищата, в големите градове най-търсените са луксозни апартаменти със средна цена над 200 000 евро.

В планинските курорти масовите покупки се осъществяват на едностайни и двустайни апартаменти сред ценовия диапазон между 30 000 и 70 000 евро. Брокерите категорично твърдят, че сделките се осъществяват и от руски граждани.

Добавени коментари

Брокер публикува:
29 Май 2023 | 09:04
Направо се късат да купуват. Едни и същи оферти висящи с години на пазара.. Никой нищо не купува пълно е с непродаваеми имоти и все повече излизат. Хората не продават а се отървават.

Добавете Вашия коментар

TOP