Чужденци купуват като полудели БГ подправки и билки

10 Януари 2022 | 10:54
0 коментара
Любопитно
Чужденци купуват като полудели БГ подправки и билки

Чужденци от цял свят купуват български подправки, лук и закваска, с която сами да си правят кисело мляко. Тези обяви в Ибей са истински хит и са посетени от хиляди хора.

Така например пакет чубрица или шарена сол се продават на цени между $5 и $10, а мурсалският чай и ментата - за около 8 долара. Има и оферти за пет пакета мащерка или джоджен на обща цена от $13. Толкова струват и три пакетчета самардала. Срещу 6 долара пък се продават семена за праз лук гигант. Към тя има и описание на английски за засаждане и отглеждане. Закваска за кисело мляко от 45 грама се предлага за около 35 долара. В обявата обаче е записано, че тя е за многократна употреба и с нея може да се приготвят около 100 литра кисело мляко. Закваската върви и с инструкции как точно да се приготви. Освен кисело мляко в Ибей се продава и натурален български мед, като цената за 25 г е $200.

Изключително вървежни са и офертите, в които се продават ръчно изплетени калци и терлици на цени от около 20 долара. В обявите те са описани като български, ръчно изработени, вълнени народни чехли. От коментарите се вижда, че стотици доволни клиенти препоръчват плетените терлици. Старите черги на баба пък могат да се продадат на цени от 100 до над 300 долара в Ибей. Сайтът прелива от обяви на стари български килими, одеяла, каренца, сервизи и глинени съдове.

Най-скъпи обаче остават народните носии. Поотделно елеците и престилките се намират за около $50 до $100, но цял автентичен фолклорен костюм, може да удари и над 2000. Малко по-евтино вървят музикалните инструменти. Така например традиционна българска, ръчно изработена каба гайда върви около три стотачки. Такава е цената и на антична гъдулка с лък или тамбура. Между сто и двеста долара вървят обявите за кавал.

Добавете Вашия коментар

TOP