Чужденци чистят Самуилова крепост край Петрич

30 Август 2023 | 10:38
0 коментара
Общество
Благоевград
Чужденци чистят Самуилова крепост край Петрич

Чужденци се включиха в почистването на "Самуилова крепост" край Петрич. Доброволците са от девет държави. Участват 39 младежи от Испания, Италия, Франция, Гърция, Турция, Нидерландия, Латвия и България. Те са разделени на три групи, като в Петрич са помагали 14 души, останалите са разпределени в Търговище и Велики Преслав. 

В Петрич младежите са се запознали с Хераклея Синтика и са научили за историята на археологическия обект. След това са почиствали тревите и землянките в Национален парк-музей „Самуилова крепост“, а днес са разгледали и други обекти около града и вече имат планове за следващата година. Профила на младежите в проекта е хора, които се интересуват от история или имат афинитет към археологическите разкопки, като не всички участници са студенти.

„Имаме още две години планирани да участваме по подобен начин на разкопки и да направим интересни игри за популяризиране на историята. От една страна мобилизираме млади хора, които имат желание и интерес към историята, и искат да помагат на археологически разкопки. От друга страна, да видим по какъв начин историята може да е по-интересна и привлекателна за туристи и ученици“, каза Пепа Пенева пред БТА. Тя разказа, че в момента доброволците разработват две игри – една бордна с карти и една чрез апликация на телефон, с които да бъдат в помощ на учители и туристи. Играта чрез апликация на телефон, ще бъде със свободен достъп, така че да бъде полезна за туристите и музейните работници, допълни Пенева.

Добавете Вашия коментар

TOP