Чужденци броят по 100 бона за къща в с. Илинденци

05 Юли 2023 | 17:26
0 коментара
Бизнес
Благоевград
Чужденци броят по 100 бона за къща в с. Илинденци

7 семейства чужденци, пет от които руснаци и по едно англичани и германци, се заселиха в село Илинденци в община Струмяни. Според местните хора чужденците избрали точно Илинденци, защото е тихо и спокойно село, климатът е много приятен, а природно-феноменалните скални образувания обграждат селото от север, изток и юг. Над селото се намира лековит извор, водата от него се препоръчва за лечение при болести на очите, мозъка и косата.

Към селото има обособена вилна зона, която се намира сред смесена иглолистна и широколистна гора. Там е изграден и язовир, който е зарибен и предлага упражняване на спортен и любителски риболов. Има идеални места за ловуване на пернат и друг дивеч. За тази цел е изградена и ловна хижа.

От селото тръгват множество туристически пътеки из Пирин планина с посещения на многобройни карстови пещери, тучни поляни и величествени върхове. Скалите край селото предлагат идеални условия за практикуване на скално катерене. Пропастта Алко е дълбока 132 метра.

„Тук, в селото, имаме доста семейства чужденци. Имаме един англичанин – Даръл. Тук е със съпругата си Каръл от 7-8 години, но през тоя период живя около 2 г. във Велико Търново. Къщата им се намираше на стръмно кръстовище и ги беше страх някоя кола да не влезе, въпреки че си направиха и ограда. Продадоха тази къща на руснаци, но сега Даръл отново се върна, защото не му харесало във Велико Търново. Купи тук друга стара къща, доколкото разбрахме, е пазарил фирма за 100 000 лв. да му я реставрира.

 

Чакаме го април месец да дойде пак с жена си – разказа Д. Канджилов и допълни: Близки са ми и като сме си говорили защо е дошъл тук, ми е разправял, че животът е много спокоен, народът му пасва, а пък и ние, хората в селото, много добре ги приемаме. Той е ловджия и заедно ходим на лов с нашата група на Илинденци – Джиджако.

Тая къща, дето купи, е старовремска, а той иска лукс, басейни… Селото ни е много тихо и спокойно, имахме някои роми, които създаваха проблеми, но ги вкараха в пандиза и сега е спокойно. Даръл си замина за Англия, защото къщата ще се ремонтира, иначе допреди това си живееше в селото. Във Велико Търново не му харесало, тъй като всички му говорели на английски, а той искал да му говорят на български език, дори посещаваше в Сандански и уроци, за да научи езика ни“, разказа 73-годишният Димитър Канджилов.

 

Александър Гайдов поддържал парка в двора на Даръл и съпругата му Каръл, преди да продадат къщата си на руснаци. Ето какво разказа той:

„Докато работих при англичаните, всеки ден ми даваха по 20 лв. надница на ръка. Той е много народен човек, няма това-онова, помага на всеки човек. Е, сега даже и руснакът Алексей, който е наел жена от селото да им чисти, и на нея също й дават по 20 лв. надница. Много са добри хората. Благодарение на тези чужденци и ние, местните, изкарваме по някой друг лев.

Имаме и един доктор – кардиолог от София, който си направи луксозна къща горе високо на скалата, но не знам как се казва той“, добави Александър Гайдов.

Добавете Вашия коментар

TOP