Чудо! Потомък на Яворов гледа бяла лястовица

03 Август 2018 | 12:34
0 коментара
Любопитно

Бяла лястовица се роди в неврокопското село Садово. 

Птицата, която е символ на надеждата, изненада местните жители, които дни наред не могат да й се нарадват.

Бялото лястовиче се пръкнало в гнездо в автосервиза на Цветан Крачолов. Мъжът е потомък на бележития български писател Пейо Яворов, чието истинско име е Пейо Тотев Крачолов. Поетът ни има история с региона, като всеизвестен факт е, че първият кмет на град Неврокоп (дн. Гоце Делчев) след Освобождението е именно Яворов.

Митичното птиче живее в гнездото заедно с още 4-5 свои братя и сестри и е също толкова гласовито, колкото са и те. Животинката почти постоянно стояла с широко отворена човка и чакала храна. След като получавала насекоми, отново отваряла гладна уста и така минавали дните.

Стара легенда гласи, че бяла лястовица се ражда веднъж на 100 години. Но когато се появи, се случват поредица от чудеса - слепите проглеждат, глухите чуват, а хората с увреждания на краката прохождат. Жителите на Садово се надяват, че птицата ще пази населеното им място и добрината ще надделее над злото.

Бялата лястовица е толкова силно митологизирана, че се появява и в литературата. В разказа на Йордан Йовков "По жицата" тя е символ на надеждата за безнадеждно болни. "Е, ти, кай знаеш ли що е бяла лястовичка? Тя, кай, на сто години я се появи веднъж, я не, ама който я види, от каквато и болест да е болен, оздравя!", пише Йовков в знаменитата си творба.

От раждането на птицата досега десетки местни жители се струпали в сервиза на Крачолов, за да видят чудото. Хората пред гнездото си пожелавали първо здраве за себе си и близките си, а след това лястовицата да им донесе късмет и щастие. 

Под стрехите на постройката има няколко гнезда, а собственикът лично се е заел да ги пази. Крачолов е неколкократен носител на отличие "Механик на годината", а през 2011 г. доби още повече популярност, след като спечели турнир по белот заедно със свой другар./България днес/

Добавете Вашия коментар

TOP