Чудо на Гергьовден в с. Стоб: Водата за освещаване се задвижи в кръг като водовъртеж, точно по евангелско описание

10 Май 2023 | 07:59
0 коментара
Любопитно
Кюстендил
Чудо на Гергьовден в с. Стоб: Водата за освещаване се задвижи в кръг като водовъртеж, точно по евангелско описание

Голямо чудо на свети Георги видяха миряните, дошли на водосвет на новия храм на светеца в село Стоб, община Кочериново. Задвижи се светената  вода в храма, вярващите видяха в това голям божи знак за България.

 

Новият храм „Свети Георги” е построен от дарители в двора на черквата „Св. Прокофий” в Стоб и е трети храм в комплекса заедно с този, посветен на св. Стефан. Заради ангажираност в Дупница на владиката Поликарп, който по същото време бе на службата в Дупница, освещаването на новия храм бе насрочено за 8 юли. Въпреки това с височайщо позволение на Гергьовден бе отслужен  водосвет за здраве от отец Димитър в параклиса, той освети и пет казана с агнешки курбан за здраве.

 

И точно по време на тържествения водосвет светената вода в съда се задвижи в кръг без ничия намеса. Явлението предизвика истинска еуфория  сред миряните, дошли на водосвета. В него те прозряха чудото от четвъртата неделя от възкресението, описана в евангелието на свети Йоан Богослов, където става дума точно за задвижване на водата. Денят 6 май напълно съвпада с четвъртата неделя от празника Възкресение.

Ето какво разказа развълнуваната Бойка Тасева, очевидец на събитието: „Започна осветът за здраве  и всички вперихме поглед към съда с водата за освещаване. Водата се задвижи в съда като при водовъртеж, продължи около 20 секунди. Всички миряни останахме сащисани и без дъх от чудото, както и отец Димитър, а кметът именник Георги Ставрев засне с телефона си това чудо.

„След освещаването на водата чудото отново се повтори – тя пак се завъртя. В този момент всички изпитахме някаква голяма благодат и радост и вътрешен мир, сякаш бог и свети Георги слязоха при нас. Аз съм ревностна православна християнка и винаги присъствам на празничните служби, но за първи път виждам и изживявам такова чудо, това за мен е божи знак и се чувствам благословена, че можах да го видя”, разказа Бойка Тасева.

Един от дарителите на храма – Георги Горов, който дойде със семейството си и с внука си съименник Георги Николов Горов-младши, с вълнение сподели: „Този голям божи знак за всички дарители на храма е голяма благодат и признание, че сме сторили едно добро дело, на което и бог се радва”.

 

Празника Гергьовден в Стоб миряните почетоха с пет казана курбан. Майсторката на гозбата бе Величка Воденичарска с помощниците си Данчо Крумов, Станимир Начев, рускинята и стобска снаха Людмила Николаевна, Христо Огнянов и Таня Андонова.

Вестта за задвижването на водата бързо се разнесе в другите храмове в района./Struma.bg

Добавете Вашия коментар

TOP