ЧСИ продава Ален Мак, някогашната перла на „Балкантурист“, която по времето на соца беше на всички пощенски картички на Благоевград

29 Март 2023 | 23:06
0 коментара
Общество
Благоевград
ЧСИ продава Ален Мак, някогашната перла на  Балкантурист , която по времето на соца беше на всички пощенски картички на Благоевград

Частен съдебен изпълнител Александър Цанковски вчера обяви за публична продан хотел „Ален мак“ в идеалния център на Благоевград. Някогашната перла на „Балкантурист“, която по времето на соца беше на всички пощенски картички на града, търси купувач при начална цена за наддаване 16 860 586,40 лв. без ДДС, или близо 20 240 000 лв. с ДДС.

Хотелът, собственост на ексвоенния комендант Методи Калъмбов, се продава заедно с терена под него от 3422 кв.м, водещ се на адрес бул. „Св.св. Кирил и Методий“ №1.

Методи Калъмбов,

Самата сграда е с площ от 1928 кв.м, на 8 етажа, и освен хотелските стаи е разделена на 19 самостоятелни обекти в нея, които са описани обстойно.

Това са няколко търговски помещения, ресторантът, механата, бившата сладкарница на партера, кухненски помещения, складове, гараж, няколко обекта със специално предназначение по етажите, 2 машинни помещения, междинен и инсталационен етаж с нощен бар и зимна градина, технически помещения, като машинно за асансьора, 3 вентилационни помещения и др. В оценката са включени и помещенията на кота -3,70 м в сутерена на сградата, където има 13 склада,  хладилна камера, перално стопанство, тоалетни, акумулаторно за телефонна централа, котелно, стая за огняр с преддверие, вентилационно и нафтово стопанство.

Някогашната перла на „Балкантурист” хотел „Ален мак” е обявен за публична продан

Продават се още административната двуетажна сграда до хотела с площ от 653 кв.м, бившият нощен бар, който в момента е даден под наем, и др.

Хотелският комплекс се продава заедно с цялото хотелско оборудване.

Върху имота има наложена договорна ипотека от 2016 г. в полза на банката, взискател по делото. През следващите години върху обекта са наложени десетки възбрани.

Публичната продан ще се извърши на 5 май в сградата на Районен съд Благоевград. До 17.00 часа на предишния ден лицата, желаещи да участват в надаването, могат да се запознаят с книжата, като междувременно трябва да внесат по сметката на съдебния изпълнител 10% от  началната цена на имота, или близо 1,7 млн. лв. Парите ще им бъдат възстановени, ако не успеят да спечелят наддаването.

Поради огромната стойност на хотелския комплекс има и опция кандидати да наддават за отделните обекти.

Двамата наематели на помещения от хотела – Мартин Грънчаров, чиято фирма „Гоа клуб“ ООД нае преди 2 г. бившата чалготека, и Данаил Илиев, чиято фирма „Уин бет – 3“ ООД от 2020 г. държи партерния етаж в съседната на хотела сграда, ще продължат да ползват помещенията под наем.

От комплекса е изключено за продажба само помещението от 155 кв.м под бившия нощен бар, който в началото на миналата година бе купен срещу близо 600 000 лв. от собственика на транспортна фирма с тирове Красимир Ангелов и стана банков офис.

Хотелският комплекс е собственост на „Мак Турс“ АД и е част от активите на бившия „Балкантурист“, който М. Калъмбов приватизира в първите години след демократичните промени. Той бе ипотекиран през 2016 г. срещу отпуснатия му банков кредит от близо 6 млн. лв., с които дъщеря му построи хотел „Рилец” до Рилския манастир.

През последните години в. „Струма“ многократно писа за руината, в която постепенно се превърна неподържаният хотел „Ален мак“. Останал без всякакви клиенти заради мръсните и вмирисани на мухъл стаи, хотелът редовно оставаше без ток и вода заради неплатени сметки, козирката над входа поддаде и стана опасна за минувачите, върху нея поникнаха храсти, започнаха да падат части от външната изолация. На няколко пъти Калъмбов успяваше да намери наематели на механата, но изключително занемареният вид на сградата, буренясалата тераса до сладкарницата и невъзможността на наемателите да се разберат със собственика М. Калъмбов ги караха да напускат след няколко месеца.

Съдбата на хотел „Ален мак“, който беше визитната картичка на града, непрекъснато се коментира в социалните мрежи, където благоевградчани не спират да се възмущават от вида на сградата и тоталното безхаберие на М. Калъмбов към собствеността му, загрозяваща целия център. Наложи се общината да му издава предписания да укрепи козирката на сградата и да премахне прогнилия дървен под пред зимната градина, да заведе изпълнително дело срещу Калъмбов зарази неплащани с години данъци, а полицията непрекъснато се разправяше с проблемите между него и съсед на сградата, свързани с претенции към паркинга в задната част на хотела.

В същото състояние като „Ален мак“ е другият хотел в града, приватизиран от Калъмбов – „Бор“, който е в парка над Младежкия дом. Хотелът е напълно разбит, изтърбушен и необитаем от години.

Преди 3 г. НАП обяви за продан срещу 3,6 млн. лв. другия приватизиран актив на „Балкантурист“ – мотел „Рилци“ до Благоевград, но кандидати да го купят няма.

Преди 4 г. община Рила обяви на публична продан с начална цена 205 000 лв. рибарника на Калъмбов с целия терен от 7 дка заради неплатени данък сгради и такса смет на обектите, които той държи в Рилското корито заедно с дъщеря си Димитрина, но до наддаване не се стигна, тъй като длъжникът покри задълженията си.

Единствено работещ от хотелската верига на фамилия Калъмбови все още е „Rilets Resort & Spa“ до Рилския манастир, който обаче редовно попада в полицейските сводки с опит за кражба на електричество. Според наши източници хотелът е натрупал огромни задължения към доставчици, а персонал няма, защото Д. Калъмбова не плаща. Освен хотела, фирмата й  ЕТ „Фешън Топ Модълс – Димитрина Калъмбова” има в община Рила  още 1 хотел, цех за бутилиране на минерална вода и малка ВЕЦ.

М. Калъмбов е управител на „Мак турс“ АД и член на Съвета на директорите с мандат до края на август 2025 г. заедно с Калина Тасева и Адриана Съботинова. Славата на самата фирма е скандална още от регистрацията й заради произхода на 1 812 000 долара, с които Калъмбов купи през 1999 г. държавния дял от 58% на фирма „Мак турс“, наследника на „Балкантурист”. През 2000 г. ВАС отмени сделката заради грубо нарушение – купувачът ЕТ „Кейт континентал – Катя Калъмбова” (фирма на съпругата на М. Калъмбов) пропуснал да подаде декларация за произхода на огромната сума. На втора инстанция обаче декларацията се появи с текст „заем от ДСК“,  разрешен лично от тогавашния директор на банката Спас Димитров. Веднага след това екскомендантът купи още 13% от „Мак турс” за 190 000 лв. и стана мажоритарен собственик на дружеството. От всичките активи на „Мак турс“ той успя да продаде само бившата сладкарница „Алба Регия“ в подлеза.

ВАНЯ СИМЕОНОВА в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP