Ч.Р.Д. Илиана Раева празнува своя 60 годишен юбилей

15 Март 2023 | 09:29
2 коментара
Спорт
България
Ч.Р.Д. Илиана Раева празнува своя 60 годишен юбилей

Днес едно от "златните момичета" на българската художествена гимнастика Илиана Раева празнува своя 60 годишен юбилей.

Родена на 15 март 1963 година, тя започва своя път в спорта още като дете. На 14 години става част от ерата на "златните момичета".

През 1979 година на световното първенство в Лондон създава прецедент и за първи път в историята на художествената гимнастика след бурен протест на английската публика, при който 5000 души на "Уембли" скандират името ѝ 20 минути, съдиите повишават оценката ѝ на бухалки. Така тя извоюва златен медал на този уред, като добавя към него сребърен на топка и четвърто място в многобоя. Английският вестник вестник "Таймс" я обявява като Диамантената българка.

През 1980 година става първата българка абсолютна европейска шампионка по художествена гимнастика на първенството в Амстердам, Холандия, след като печели златен медал в многобоя, златни медали на въже, обръч и бухалки и сребърен медал с лента. Журналистите на първенството в Амстердам единодушно я избират за Мис Европейско първенство.

На световното първенство в Мюнхен, ФРГ през 1981 година Илиана Раева печели сребърен медал с лента и бронзов медал на въже. Година по-късно на европейското първенство в Ставангер, Норвегия, прибавя към богатата си вече колекция бронзов медал в многобоя и бронзови медали на въже, обръч, бухалки и лента.

През 1983 година на световната купа в Белград, Югославия завършва на 4-то място в многобоя и печели бронзови медали на обръч и лента.

На 16 декември 1993 година Илиана Раева създава свой клуб по художествена гимнастика - "Илиана". През 1999 година тя оглавява Треньорския съвет към Българската федерация по художествена гимнастика, а през 2000 година е водач на делегацията на отбора по художествена гимнастика на Олимпийските игри в Сидни (Австралия).

През 2004 г. става старши-треньор на българския ансамбъл и завоюва с него бронзовите медали на Олимпийските игри в Атина. От 2007 до края на 2012 година Илиана Раева е главен треньор на националния отбор по художествена гимнастика на България. Под нейно ръководство българският ансамбъл печели бронз на Световното първенство в Москва в съчетанието с 5 обръча през 2010 година, световната титла на ленти и обръчи през 2011 година в Монпелие (Франция), както и сребърен медал на ленти и обръчи и бронз на пет топки на европейското първенство в Нижни Новгород (Русия). Към тях се прибавят и множество други златни, сребърни и бронзови медали от световни купи и състезания за Гран при.

От 14 ноември 2012 година Илиана Раева застана начело на Българската федерация по художествена гимнастика, а България възвръща водещите си позиции в този спорт.

Незабравими остават абсолютната световна титла на ансамбъла от Измир, Турция, през 2014 г., бронзовите медали на ансамбъла от Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г., абсолютната световна титла на ансамбъла на световното в София през 2022 г., като своеобразен връх се явява историческата първа олимпийска титла за България в художествената гимнастика, завоювана от ансамбъла на страната ни по време на Олимпийските игри в Токио, Япония, през 2021 година.

Pirinsko.com честити юбилея на Илиана Раева и й пожелава, здраве, семейно щастие и много бъдещи лични и професионални успехи.

Добавени коментари

г публикува:
15 Март 2023 | 21:05
Много поздрави от Серж Йофу
поп Нафърфорий публикува:
15 Март 2023 | 17:52
Ще и го подам, целия...

Добавете Вашия коментар

TOP