Стив Джобс е един от основоположниците на модерния технологичен свят. Идеите и приноса му за компютърните технологии са огромни.

Той се ражда в Сан Франциско на 24 февруари 1955 г. Дете е на Абдула Джандали и Джоан Симпсън, незаконнороден е и е даден за осиновяване. Приемното му семейство го вземат още докато е малко бебе. Казват се Клара Джобс-Акопян и Пол Джобс, които го кръщават.

Джобс завършва гимназия през 1972 г. Записва се в колеж, но

бързо се отказва от идеята за диплома и започва да посещава единствено лекциите, които му били интересни.

През 1974 г. заедно със Стийв Возняк създават Apple 1, компютър който е създаден в спалнята и довършен в гаража на Стив. Успяват да продадат 25 броя на местен търговец, цената на един от тях била 666 дола и 66 цента. А общата им печалба от сделката била почти 800 долара. Компютърът бил уникален с това, че имал вградена поддръжка на телевизор и клавиатура. След като успели да спечелят пари – видели, че са на прав път.

Следващият им компютър вижда бял свят през 1977 г. Apple 2 им прави печалба от почти 140 000 долара за първите 3 години.

До края на 80-те Apple вече се налага като сериозна компания, но

Джобс е уволнен от собсвената си компания.

След това създава друга компания с името NeXT, но тя е неуспешна и бива закрита. Следващото голямо нещо, с което се занимава е Pixar. Всъщност компанията е основана по-рано от него и Едуин Кетмул. Сключват договор с Дисни за създаване на анимирани филми и така с помощта на Джобс през 1995 г. излиза Играта на Играчките.

Pixar
Pixar

След куп култови филми и няколко спънки през 2006 г. година

Disney купува Pixar за 7,4 млрд. долара.

Няколко години преди това Джобс всъщност се връща и обратно в Apple, заради проекта си Next. Въпреки, че от бизнес гледна точка компанията била провал – имали много добра технология, от която Apple се интересувала.

Още интересни факти от живота на големия Стив Джобс гледайте във видеото от каналаportret горе.

Още портрети на известни личности:

Геният, който създаде "ПейПал", "Тесла моторс" и "Спейс Екс"

Джон Ночев - лунният изобретател от България

Братята, които сбъднаха мечтата за полет над земята