Човекът-амфибия отново изуми всички с постижение: Преплува за 72 мин. 1050 м в басейна на с. Чучулигово

07 Септември 2016 | 11:14
0 коментара
Общество
Човекът-амфибия отново изуми всички с постижение: Преплува за 72 мин. 1050 м в басейна на с. Чучулигово

Санданчанинът Яне Петков, популярен като Амфибията, избра националния празник 6 септември да се пусне във водите на басейна край петричкото село Чучулигово, опитвайки се да преплува максимално дълго разстояние, завързан в чувал, за да влезе в Книгата за рекордите „Гинес”.

62-годишният ексцентрик приключи плуването си за 1 час и 12 минути, през които направи 21 дължини на басейна с олимпийски размери, равняващи се на 1050 м. Опитът бе следен от множество камери за подводно и надземно снимане, всичко оттук нататък е в ръцете на централата "Гинес" на Албиона. От кметската администрация в Петрич в аванс бяха изготвили необходимите документи за регистриране на събитието, но сумата от 7000 паунда плюс самолетните билети на съдия, който трябваше да бъде командирован от Румъния, спря личното присъствие на човек на книгата за рекорди "Гинес". Преди опита хемоглобинът на Амфибията бе около 80, при референтни стойности от 130 за мъж спортист на неговата възраст, но Петков в крайна сметка се справи с предизвикателството. Сега филмовият материал от опита за рекорд ще бъде изпратен отвъд Ламанша, а от волята на тамошните функционери зависи дали той ще бъде официално вписан в книгата, тъй като българинът е първият, дръзнал да се пробва при подобни обстоятелства.

Яне Петков е родом от Сандански, вегетарианец, последовател на Петър Дънов, бивш състезател по плуване и водно спасяване. Той е единственият човек в света, който се е осмелил да направи подобен опит за поставяне на рекорд на Гинес, а тайната на успеха си обмисля да опише в книга. „Ще плувам, завързан в чувал. След това ще се опитам малко да оборя медицината за това, че когато тялото е привидно изтощено и няма възможност въздухът да се задържи в белите дробове, ще плувам под вода. Така ще докажа, че няма таван на човешките възможности”, заяви пред любопитното множество, дошло да го наблюдава, Яне Петков.

Според него плуването, докато си завързан в чувал, е възможно заради гъвкавост на тялото. Той смята, че тялото на вегетарианците е много по-гъвкаво и издръжливо. Четири фактора участват в дишането и затова е хубаво сутрин, обед и вечер човек да прави по 15 минути упражнения, в които участват дишането и още 4 много важни фактора. За него вярата е от огромно значение, а молитвата е задължителна всеки ден. Според него няма как да се направи връзката между видимия и невидимия свят, за това чрез молитвата се свързваме с невидимото. „Когато вярваш в успеха, той се получава, а когато не вярваш и се съмняваш, става провал”, обяснява житейската си философия Яне Петков-Амфибията.Струма

снимка: Kmeta.bg

Добавете Вашия коментар

TOP