ЧИТАТЕЛ СИГНАЛИЗИРА: Изкоп за тръба за ВЕЦ до пътя за курорта Бодрост стои незарит от месеци, движението в участъка е опасно!

22 Януари 2023 | 18:35
5 коментара
Общество
ЧИТАТЕЛ СИГНАЛИЗИРА: Изкоп за тръба за ВЕЦ до пътя за курорта Бодрост стои незарит от месеци, движението в участъка е опасно!

От 3 години участък от пътя към курорта Бодрост над Благоевград в зоната след местност Славово е разкопан заради прекарване на тръба за ВЕЦ, сигнализира във вестник „Струма“ благоевградчанинът Димитър Янев и обясни: „Поне метър от асфалта заема пръстта от изкопите, на места трасето е подкопано, положени са тръби, които на някои места са засипани, но на други дупката стои незарита, а асфалтовата настилка не се възобновява, макар че от доста време строителните дейности в зоната са преустановени. За късмет тази година зимата още не е в разгара си, но всеки момент може да застудее и пътят да се заскрежи и заснежи. Той обаче е стеснен и опасен заради незарития изкоп. Попитах за причината един от работниците по полагане на тръбопровода, но обясненията му, че трябвало да се правят водни проби, ми звучат наивно – зимата ли чакат да стегне, та да ги правят?!“, недоумява благоевградчанинът.

Проверка на „Струма“ вчера установи, че наистина по пътя има зони, които са доста опасни, въпреки че повечето са обозначени със знаци и обезопасителна мрежа. На места има пръст върху асфалта, която създава допълнителен риск при движение на МПС (на снимките).

„Става дума за изграждането на напорен тръбопровод за ВЕЦ“, обясни инж. Любомир Треновски, директор на Дирекция „Планиране на инвестиционната дейност, строителство и екология“ в общината. Той уточни, че дължината на съоръжението е 2,630 км, като в момента около 1,5 км от изкопа е зарит и около 800 метра все още са открити.

„Причините все още изкопът за тръбата на места да не е зарит са няколко, едната е, че не е минала 72-часова проба в експлоатация – да се напълни тръбата и да се види дали не тече. Това трябваше да стане през декември, но собственикът, софийската фирма „Хидро 2009” ООД с управител Емилшя Илиева, доколкото имам информация, не е платил на лаборатория да извърши тази проба и за това тя все още не е направена“, обясни инж. Треновски.

„Очаква се пробите да се направят в края на януари или началото на февруари. Ако има забавяне, общината ще сезира собственика да зарие изкопа заради опасността от заледяване и ПТП и ще наложи глоби, ако не го направи”, заяви Л. Треновски.

Дотогава обаче опасността за шофьорите остава.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА в.Струма

Добавени коментари

ОРА публикува:
23 Януари 2023 | 01:03
Къде ги видя тези снегорини? Пий си хапчетата .
Opa публикува:
22 Януари 2023 | 23:49
И след като мине снегорина пътното платно се намалява още повече от натрупания сняг. И разминаването не е възможно - ПТП
КАТ публикува:
22 Януари 2023 | 21:05
Срока за временната организация отдавна е изтекъл и досега общината пет пъти е могла да реагира адекватно по закон а не да се моли
Митко евала публикува:
22 Януари 2023 | 19:44
Илко да изпрати инспектората и да се провери веднага какво става не чакайте да не стане проблем идва зима
Петър георгиев публикува:
22 Януари 2023 | 19:33
Съграждани какво чакаме там е страшно отидете и вижте...

Добавете Вашия коментар

TOP