Той имаше нелека съдба. Прояви куража на инакомислието, когато други мълчаха. Пое отговорност за страната, когато всички спореха и се надвикваха.

Тези думи на сегашният президент Румен Радев се отнасят до първия демократично избран държавен глава на страната д-р Жельо Желев.

ЧЕТИРИМА ПРЕЗИДЕНТИ ПОЧИТАТ ПЪРВИЯ - ВИЖТЕ КАК В ГАЛЕРИЯТА

Радев и тримата му предшественици Росен Плевнелиев, Георги Първанов и Петър Стоянов заедно отдадоха почит на Желев и откриха паметна плоча върху къщата на първия президент в родното му село Веселиново.

Желев, интелектуалец-дисидент от времето на социализма, е един от основателите на демократичната опозиция в края на 1989г.. Впоследствие е определен за президент на републиката от 7-мото Велико народно събрание. През 1992г. става първият демократично избран президент, който пост заема до 1997 година.

Желев почина в София в началото на 2015 година.

Откриването на паметната плоча на д-р Желю Желев в родното му село Веселиново
Откриването на паметната плоча на д-р Желю Желев в родното му село ВеселиновоИзточник: Президентство

”Желев се водеше от идеи, не от корист. Остана безсребреник, когато други осребряваха куража на инакомислещите и надеждите на всички българи. Остана демократ, когато всички се сочеха с пръст”, каза още сегашният президент за Желев.

Радев го определи като „убеден европеец от поколението на Хелмут Кол и Франсоа Митеран, за което кауза бяха мирът, солидарността и единството на континента.

„Знаменателен знак е, че в раздираното ни от противоречия време се събрахме четирима държавни глави, за да съхраним паметта за първия президент на нова България, който ни напусна“, посочи Румен Радев.

Върховният главнокомандващ допълни, че датата 10 ноември наближава, а именно нея неизменно свързваме с доктор Желев, като 28 години след началото на промените „политическите страсти продължават да вилнеят“.

Откриването на паметната плоча на д-р Желю Желев в родното му село Веселиново
Откриването на паметната плоча на д-р Желю Желев в родното му село ВеселиновоИзточник: Президентство

„Години наред спорим дали преходът свърши. Мисля, че ще можем да го твърдим когато престанем да употребяваме историята за злободневен политически бизнес, когато разномислието ражда дискусии, а не подхранва омразата, когато аргументите изместят дамгите”, каза още Радев и допълни, че е нужен „респект към градивните, към прогресивните, към родолюбците, уважение към всички жертви от всички епохи, без прошка за престъпленията, но с разбиране за общата драма в която всеки от нас носи своята отговорност и никой не е безгрешен."

На откриването на паметната плоча присъства и почетен караул от гвардейци, а слово изнесе и дъщерята на Желю Желев Станка Желева.