Четирима пожарникари от Разлог, Банско и Якоруда дежурят в Солун в помощ на гръцките огнеборци

25 Юли 2023 | 13:18
5 коментара
Общество
Благоевград
Четирима пожарникари от Разлог, Банско и Якоруда дежурят в Солун в помощ на гръцките огнеборци

1 автомобил с четирима пожарникари от Пиринско са в Гърция заедно с групата от 50 български огнеборци, които  помагат при овладяването на пожарите, които вилнеят в южната ни съседка.

 

„Пожарникарите са от Разлог, Банско и Якоруда. Те дават дежурства в района на Солун на мястото на гръцките колеги, които са дислоцирани да гасят пожара на остров Родос. Нашата група вече е участвала в потушаването на два пожара в Солун и по мнението на гръцките колеги са се справили перфектно”, съобщи за „Струма“ директорът на РДПБЗН – Благоевград комисар Валентин Василев. Огнеборците от Пиринско ще останат в Солун до 1 август, където са изпратени заедно с пожарникари от други държави в рамките на механизма за гражданска защита на ЕС, добави комисар Василев.

 

Той самият е експерт след завършен курс по „Механизъм за гражданска защита на ЕС“ за работа в координационна клетка, съгласно правилата, разработени от „Международната група за издирване и спасяване“ към ООН през 2022 г.  Механизмът за съпричастност при бедствия и осигуряване на хуманитарна помощ е приет с директива на ЕС, но се прилага и спрямо държави, които не са членки на Евросъюза, от профилирани екипи в различни модули.

Българските пожарникари вече са участвали в потушавануто на 2 пожара

Гърция задейства механизма на 18 юли и веднага бяха изпратени два самолета от Италия и два от Франция от флота на ЕС. На помощ се отзоваха екипи за гасене на горски пожари от България, Румъния,  Полша и Словакия. ЕС включва спътниково наблюдение за оценка на щетите в няколко области в района на Атика. „В рамките на механизма за гражданска защита на ЕС, екипажи на самолети и хеликоптери за гасене дават постоянно дежурства и много бързо могат да реагират при необходимост. Хеликоптери са в готовност да излетят от Румъния за България за своевременно оказване на помощ, ако възникне ситуация”, уточни пожарникар №1 в Пиринско комисар Василев, който е участвал в полеви учения в Румъния, Австрия, Босна и Херцеговина и Турция. По отношение  на обстановката в Благоевградска област на фона на високите температури той заяви, че се наблюдава тенденция на покачване на пожарите.

 

„Пожарите, които възникват досега, не са големи – до 10 дка са. Справяме се успешно с помощта на горските служители и кметовете на населени места“, заяви комисар Василев.

/Struma.bg

Добавени коментари

Мердие Осман публикува:
08 Август 2023 | 21:53
Хора от община Якоруда,разберете, че има тайна новият кмет да остави на същите постове в общината Беда, Магда и Карафеиз .. Това е недопустимо. Бъдете будни, а не в кома, в която вече 20 г ви държат. Не позволявайте ПРОМЯНАТА, да стане подмяна
Sabri Alish публикува:
08 Август 2023 | 19:28
Ако новият кмет на Якоруда, е обещал на Беди и Карафеиз и Магда да ги остави НА РАБОТА ,НЯМА ДА БЪДЕ ИЗБРАН. ДА СЕ ЗНАЕ. Никой няма да го подкрепи в Якоруда. ДПС ще извърши ПОДМЯНА, а не ПРОМЯНА.
Лютви Х. публикува:
26 Юли 2023 | 11:54
2023 | 11:03 Мафията в Якоруда си има послушно и глупаво стадо, което ги избира. Те крадат от вас, а вие им вярвате. Стадото си заслужава съдбата. Те ви лъжат , а вие мълчите...глупаци... Това ли е елита на Якоруда, срам и позор от тези управници и съветници..те закопаха града...ДПС ще им бие шута само след 2 месеца...ще се освободим от тези паразити Беди, Карафеиз, Сабиха, Айша Х.,Куцузо, Кавалов, Хърльови,Пачка, Джама, цялата община ще има пълна подмяна на всички нива есен .ПЕРКОВИТЕ БРАТЯ СА ЗА БОБОВ ДОЛ
Sabri Alish публикува:
26 Юли 2023 | 10:58
Мафията от управници в Якоруда си има град/село/ и послушно и глупаво стадо, което ги избира. Те крадат от вас, а вие им вярвате. Стадото си заслужава съдбата. Те ви лъжат , а вие мълчите...глупаци... Това ли е елита на Якоруда, срам и позор от тези управници и съветници
Лютви Х. публикува:
25 Юли 2023 | 16:09
Ей фалираха хубавия град, изгониха младите, съсипаха народа с безработица, нито едно ново работно място. Проверете колко близки, братовчеди и комшии сложиха в кухнята за храна, по програми за трохички, как умело манипулират и замазват очите на хората тези мижатурки. Това ли е елита и каймак на Якоруда ? Ми та това са пълни мизерници и корумпирани некадърници. Не ги избирайте, освободете града от тях. Крайно време е. Те мислят за себе се, а не за вас

Добавете Вашия коментар

TOP