Четирима от пиринските депутати с първа активност в мандата за оправдаване на основната заплата от 6400 лв.

24 Април 2023 | 10:13
0 коментара
Политика
Благоевград
Четирима от пиринските депутати с първа активност в мандата за оправдаване на основната заплата от 6400 лв.

Десетина дни след като се заклеха на 19 април, депутатите от 49-ото НС започнаха да заработват заплатите си, които са с 801 лв. повече, отколкото при колегите им от предишния парламент. Заради повишената средна работна заплата в страната народните избраници ще получават по 6400 лв. основна заплата, без допълненията за стаж, представителни /по 2100 лв. месечно/, без хонорарите за участие в парламентарните комисиите и др.

Всъщност от 11-те депутати от Пиринско само 4-ма до момента са проявили някаква активност. Депутатът от БСП Богдан Боцев заедно с останалите му съпартийци в парламента успя да входира в деловодството на НС 4 законопроекта – за изменение и допълнение на законите за защита от домашното насилие, на Кодекса на труда и Наказателния кодекс. В КТ социалистите предлагат корекция единствено в текста за минималната работна заплата, която те настояват да се определи като размер на 1 юли 2023 г. Поправката е излишна, защото стана ясно, че тази година заплатата няма да бъде пипана.

Г. Ганев

Депутатът от ПП-ДБ Георги Ганев атакува служебния министър на финансите Росица Велкова с искане да му бъде дадена справка по направления на приходи и разходи в проектобюджета за 2023 г. Факт е, че подробните сметки на държавата за годината вече бяха вкарани и одобрени от МС, информацията е публична и от там всеки, не само депутат, може да си извлече нужните му цифри.

Ст. Апостолов

Депутатът от ГЕРБ, симитличанинът Стефан Апостолов, прати до министъра на земеделието Явор Гечев питане за броя на одобрените общински проекти по „Водено от общностите местно развитие“ /един от подходите, чрез който европейските структурни фондове финансират интегрираното териториално развитие на страната/ и има ли по договорите възможност за актуализиране на цените, защото заради инфлацията голяма част от проектите са недовършени.

Цв. Рангелова

Цвета Рангелова от „Възраждане” до момента е единственият пирински депутат, натоварен с работа в комисия – тя влезе във временната комисия за изработване на проект на Правилник за организацията и дейността на НС. Рангелова стана и съвносител на 2 законопроекта – за допълнения на Закона за съдебната власт и на Закона за храните, както и на проект на решение за прекратяване на споразумението със САЩ за сътрудничество в областта на отбраната, подписано на 28 април 2006 г. „Възрожденците“ предлагат прекратяването да стане с едногодишно предизвестие по дипломатически път, а до 1 месец МС да внесе в парламента доклад какви последствия би имало това за страната ни, както и с колко се е охарчила България през изминалите 17 години от въпросното споразумение.

Ако не броим депутата от ГЕРБ Росен Желязков, който бе избран за председател на 49-ото НС, другият, „пораснал“ в титла, е Станислав Богдански от ИТН, който стана парламентарен секретар.

ВАНЯ СИМЕОНОВА в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP