Четири години след пожара под магистрала „Струма“: Висящо дело и вечна експертиза

15 Август 2023 | 09:09
0 коментара
Общество
Благоевград
Четири години след пожара под магистрала  Струма : Висящо дело и вечна експертиза

Четири години след големия пожар, повредил мост на магистрала „Струма“ край Дупница, разследването още е висящо, показа проверка на Mediapool. Както се оказва, цялото това време не е било достатъчно, за да постъпят резултати от екологично-геодезична експертиза, която прокуратурата е назначила. Кога ще е е готово заключението, не е ясно.

Боклуци и огън

В средата на август 2019 г. по трасето на магистрала „Струма“ между Дупница и Бобошево избухна огромен пожар. Подпалиха се тонове боклуци, съхранявани в нарушение от фирма „Феникс Дупница“ под един от мостовете на аутобана. Те бяха струпани с идеята да бъдат изгорени в ТЕЦ „Бобов дол“. Заради бедствието магистралата остана затворена, а след като огънят бе загасен се оказа, че по съоръжението има щети и то не може да се ползва без сериозен ремонт.

Едното платно беше затворено месеци наред. Ремонтът, който струва на държавата около 2 млн. лв., започна повече от месец след пожара и продължи до края на 2019 г.
Междувременно обаче се разигра друга драма – с тоновете незигорели боклуци под моста. Община Дупница от самото начало каза, че няма ресурс да ги изчисти. Агенция „Пътна инфраструктура“ пък твърдеше, че нейната отговорност е само за терена под моста и два метра встрани. Огромното количество боклуци бяха разчистени чак в края на 2020 г. но не от фирмата, която ги бе струпала там, а от „Балканфарма“, от чието производство бяха отпадък.

Обвинения

 

Заради пожара обвинения бяха повдигнати на собственика на фирмата „Феникс Дупница“ Кольо Илиев. Понастоящем той все още се води обвиняем за престъпление срещу околната среда. В зависимост от заключенията на дългоочакваната експертиза, обвиненията му може да бъдат променени, обясниха от прокуратурата. Защо изготвянето на експертизата отнема толкова време, не е ясно. Ясно е обаче, че прокуратурата често използва този аргумент, за да оправдае бавенето на делото. През февруари 2020 г. БНР съобщава, че срокът за разследването вероятно ще бъде удължен. По закон той е двумесечен, но няма проблем да се проточи и години, стига да се намери някакво оправдание – например делото е сложно, трябва да се събират още доказателства и т.н. Още в началото на 2020 г. въпросната експертиза се изготвя. Около шест месеца по-късно отново националното радио съобщава, че се чакат резултатите от заключението. Те обаче не са постъпили и до днес. След скандала покрай пожара тогавашният екоминистър Емил Димитров-Ревизоро обяви, че разрешението за работа на „Феникс Дупница“ ще бъде отнето. Проверка в съдебните регистри показа, че такава санкция наистина е наложена от столичната еконинспекция. Впоследствие фирмата обжалва. На две инстанции обаче губи делото. Окончателното решение на Върховния административен съд е постановено през пролетта на 2021 г. От него става ясно, че разрешението не е отнето заради пожара. Използвани са предишни санкции срещу фирмата, налагани от инспекцията по околна среда и води в Перник за тригодишен период. Става дума за две глоби. Те също са обжалвани, но са потвърдени от съда. Затова в решението си ВАС посочва:

Споровете по законосъобразността на двете наказателни постановления, които са разрешени с влезли в сила съдебни решения, не подлежат на преразглеждане и пререшаване. Наказателните постановления са влезли в сила и не подлежат на инцидентен съдебен контрол„. Към днешна дата името на „Феникс Дупница“ продължава да фигурира в списъка с фирми, притежаващи разрешение за третиране на отпадъци. От регистъра, поддържан от екоминистерството, обаче се вижда, че разрешението е със стара дата и няма данни да е подновявано.

Една глоба и толкова

Mediapool попита АПИ да са предприели някакви действия срещу фирмата след пожара отпреди четири години. От пътната агенция отговориха, че наложени две санкции. Едната е потвърдена от съда, а другата е отменена. Не се знае в какъв размер е глобата. Досега държавата не си е върнала нито стотинка от похарченото за ремонта на моста. Причината е, че прокурорското разследване все още е висящо.

След приключване на досъдебното производство, когато прокуратурата внесе обвинителния акт в съда и се образува съдебно производство, АПИ ще конституира като граждански ищец и ще депозира граждански иск за обезщетяване на всички вреди, настъпили вследствие от извършеното престъпление„, заявиха от пътната агенция. Според АПИ в момента няма боклуци под нито един от мостовете в област Кюстендил. Проверки за нерегламентирани сметища се правят всяка седмица, заявиха от там.

Добавете Вашия коментар

TOP