Честваме Св. Михаил Воин-българин

22 Ноември 2016 | 08:31
0 коментара
Общество
Честваме Св. Михаил Воин-българин

Св. Михаил Воин е по произход българин. Той е светец, чиито живот и дела са слабо познати. Роден е в гр. Потук (предполага се, че това е днешният Батак), живял най-вероятно през ХІ век, навярно във времето на благоверния български цар св. Борис-Михаил. Бил син на благородни и богати родители. Още от дете изпитвал любов и почит към Бог. Подвизавал се в молитва и пост, щедро раздавал на бедните милостиня, поради което всички го наричали „светото дете“.

След като станал на 25 години, Михаил постъпил на военна служба и командвал значителен военен отряд. В битка на византийския император Михаил ІІІ против агаряните, светецът бил оставен от изплашените гърци сам с неговата дружина. През цялото време споменавал името на Бога, той успял да прогони враговете и заедно с войниците си останал невредим.

Малко след като се завърнал в родното си място той напуснал земния свят. По време на Второто българско царство, в самото начало на ХІІІ век, българският цар Калоян тържествено пренесъл неговите св. мощи в столицата Търново и ги положил в патриаршеската катедрала „Св. Възнесение“. След падането на града под османска власт (1393 г.) следите на тези мощи изчезваат.

Св. Михаил Воин има житие, съставено от великия търновски патриарх св. Евтимий, запазено до наши дни.Кмета.бг

Добавете Вашия коментар

TOP