ЧЕСТИТО: Цените на хотела и горивото нагоре през август!

15 Август 2023 | 10:02
0 коментара
Бизнес
България
ЧЕСТИТО: Цените на хотела и горивото нагоре през август!

 

От 8 до 20 лева скача сметката за гориво до морето през август, показват изчисления на „Телеграф“. Така освен че цените в хотелите са най-високи през този месец, но и евтините горива са вече в историята.

Най-нисък е ръстът на цената на масовия безнин А95. В средата на юли литър се е наливал срещу 2,56 лв., а в момента струва средно 2,71 лв. Така при разход на автомобила от 7 на сто за отиване и връщане до Бургас ще трябва да приготвите 152 лева, което е с над 8 лева повече спрямо сумата за юли. С 11 лева повече ще платите, ако карате на дизел. Цената на горивото е скочила от 2,47 лв. за литър през юли на 2,69 лв. в момента. За изминаването на 800 км, колкото е до Бургас и обратно при разход от 6 на сто, ще платите 134 лв., а преди месец сумата е било 123 лв.

Драстично

Най-евтиното гориво - газта, е поскъпнала най-драстично. Увеличението на цената на пропан-бутана се дължи на факта, че от 1 август се въведе пълната ставка на акциза - 340 лв. на 1000 кг, и това веднага доведе до ръст от 24 стотинки с ДДС на цената, каза Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация, пред бТВ. Така при разход от 10 на сто на газ ще платите за гориво до морето 90 лева при средна цена в момента 1,13 лв. за литър. Преди месец за същото количество сумата е била 70 лв.

 

Дефицит

Очаква се рязък дефицит на петрол на глобалните пазари, тъй като Саудитска Арабия намалява добива си. Това показват заключенията от най-новия месечен доклад на Организацията на страните износителки на петрол. През изминалата седмица петролът на ОПЕК поскъпна до цена над 88 долара за барел. Международната агенция по енергетика прогнозира, че растежът на търсенето на петрол ще отслабне до 1 милион барела на ден през 2024 година. Очакванията на експертите са в близките дни цените на най-масовите горива да не надминат 3 лева за литър, но повече яснота за пазара очакват да има есента.

Добавете Вашия коментар

TOP