Честит рожден ден на Григор Димитров!

16 Май 2022 | 07:03
0 коментара
Хайлайф
Честит рожден ден на Григор Димитров!

Днес своя 31-ви рожден отбелязва най-добрият и успешен тенисист в цялата история на този спорт в България – Григор Димитров.

Той е роден на 16 май, 1997 г. в Хасково като единствено дете на баща си Димитър Господинов Димитров, треньор по тенис, и майка си Мария, спортна учителка и бивша волейболистка. За първи път хваща ракета, когато е на три години, а от 5-годишна възраст започва да играе редовно в родния си град. В ранните му години за неговата подготовка се грижи баща му.

Неговата звезда изгрява още докато е на 14 години. През 2005 г е обявен за най-добър тенисист в Европа за момчета до 14 години, след като печели европейската титла на сингъл в своята възрастова група. Става европейски вицешампион и Балкански шампион от отборните първенства до 14 години. Завършва сезона като номер 1 в ранглистата на Tennis Europe при 14-годишните.

Две години по-късно става европейски шампион до 16 години в Москва без загубен сет. Същата година (2007) дебютира в класацията на Асоциацията на професионалните тенисисти (АТП).

През 2008 г. постига най-големите си успехи в своятта кариера до момента. На 6 юли печели шампионската титла на Уимбълдън при юношите. През септември става шампион и на Открито първенство на САЩ. След успеха става № 1 в световната ранглиста за юноши.

В професионалната си кариера Димитров има 8 титли в турнирите на АТП, включително две от сериите „Мастърс“. Три пъти достига до полуфинал в турнирете от Големия шлем. Върховото му класиране е №3 в света при мъжете през 2017 г.Кмета.бг, БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP