Честит празник! Христо Фотев: Господи, колко си хубава!...

08 Март 2024 | 07:16
0 коментара
Любопитно
България
Честит празник! Христо Фотев: Господи, колко си хубава!...

Честит празник, мили дами!

 

КОЛКО СИ ХУБАВА

Христо Фотев

 

Господи,

колко си хубава!

Колко са хубави ръцете ти.

И нозете ти колко са хубави.

И очите ти колко са хубави.

И косите ти колко са хубави.

 

Не се измъчвай повече – обичай ме!

Не се щади – обичай ме!

Обичай ме

със истинската сила на ръцете си,

нозете си, очите си – със цялото

изящество на техните движения.


Повярвай ми завинаги – и никога

ти няма да си глупава – обичай ме!

И да си зла – обичай ме!

Обичай ме!

 

По улиците, след това по стълбите,

особено по стълбите си хубава.

Със дрехи и без дрехи, непрекъснато

си хубава… Най-хубава си в стаята.

Във тъмното, когато си със гребена.

И гребенът потъва във косите ти.

Косите ти са пълни с електричество –

докосна ли ги, ще засветя в тъмното.

Наистина си хубава – повярвай ми.

И се старай до края да си хубава.

Не толкова за мене – а за себе си,

за дърветата, прозорците и хората.

Не разрушавай бързо красотата си

с ревниви подозрения – прощавай ми

внезапните пропадания някъде –

не прекалявай, моля те, с цигарите.

Не ме изгубвай никога – откривай ме,

изпълвай ме с детинско изумление.


Отново да се уверя в ръцете ти,

в нозете ти, в очите ти… Обичай ме.

Как искам да те задържа завинаги.

Да те обичам винаги –

завинаги.

И колко ми е невъзможно… Колко си

ти пясъчна… И, моля те, не казвай ми,

че искаш да ме задържиш завинаги,

за да ме обичаш винаги,

завинаги.

 

Колко си хубава!

Господи,

колко си хубава!

Колко са хубави ръцете ти.

И нозете ти колко са хубави.

И очите ти колко са хубави.

И косите ти колко са хубави.

Колко си хубава!

Господи,

Колко си истинска.

 

 Международният ден на жената се празнува всяка година на 8 март. Това е ден за международно признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените.
Започнал само като политическо събитие за социалистите, празникът постепенно става част от културата на много страни.

 

Този празник днес отразява всички лица на жената. Празникът на майките - ние, като техни деца, им отдаваме почит и сами станали майки, получаваме на свой ред - с някое стихче или картичка.

 

Всъщност, дори само затова си струва неговото съществуване. Други жени очакват признание за значимостта си от любимите си мъже. И да, това се изразява в подаръци, цветя, поне малко по-различно отношение от другите дни. И да, заради това си струва да бъде харесван.

 

Необвързаните си организират излизане по женски, за да се вдъхновят от женската си сила и независимост и да я демонстрират в екип. Все още в много предприятия и фирми мъжете почитат колежките си по някакъв начин – независимо, дали идва от ръководството, или спонтанно. Тогава 8 март става и забавен, но не по-малко значим.

 

Празникът има много лица, много поводи за дискусии за тези, които искат да ги намерят. Но истината е, че се е е деформирал и малцина си спомнят откъде идва поводът, защо е точно тази датата.

 

Преди всичко останало – той е празник от жената за жената. Очакванията ни към мъжете или децата ни всъщност са съвсем неоснователни.

 

Да бъде обявен 8 март за Международен ден на жената от ООН през 1977 г. има толкова важни причини, които нямат нищо общо с майчинството и любовта или пък политическите режими.

 

8 март е денят, в който ние, жените днес, си припомняме и почитаме всички онези наши сестри в миналото, които проправяха пътя ни дотук – да сме независими финансово, да имаме равни права спрямо мъжете във всяка сфера на живота. С което задълженията ни само се увеличават, но това е друга тема. И доколко успяваме на постигнем признание от тяхна страна – също. Можете ли да си представите, че зад всяко едно наше действие днес стоят митинги на работнички, демонстрации, насилие, пламенни речи на трибуни пред вдъхновено множество и тих психологически тормоз у дома?

 

История, градена от малки триумфи, като правото да има еднаква тоалетна за жени и мъже или големи – като правото да гласуваш и сама да бъдеш избирана. Толкова много жени по света са били пионер в толкова много области, че е трудно да обхванем с поглед цялото това наследство, което днес малко или много приемаме за даденост.

 

Нашето родно наследство също изобщо не е за пренебрегване. Да си спомним за жените хайдутки, първите светски учителки и интелектуалките, за жените партизанки, за милосърдните сестри по фронтовете на толкова много войни, за жените героини на социалистическия труд, за всички онези жени, които бяха първи в професията си, а после я и преподаваха. Имената им се нареждат в световната история на женското движение за еманципация, рамо до рамо с техните сестри.

 

Само за сравнение - д-р Елизабет Блекуел е първата жена - дипломиран лекар в САЩ през 1849 г., а през 1859 г. става и първата жена, вписана в Британския лекарски регистър.

 

През 1866 г. се дипломира д- р Тота Венкова – първата жена лекар в България, милосърдна сестра, после и лекар на фронта, до последно упражняваща професията си безплатно.

 

Те не само са работили в епоха, когато е било немислимо жена да го прави, те са проправяли път на всички жени след тях, които вече са можели да мечтаят за свободна професия, образование, място в обществото и за признанието му.

 

Това не е феминистко послание. Ние, жените, дължим отбелязването на 8 март именно на нас – жените, на нашето минало и бъдеще, отразено в поколението, което отглеждаме. И този празник трябва да го има, защото жените преди нас заслужават нашата признателност.

 

Онези жени, които са творили историята така, че ние днес да се радваме на това, което имаме – равнопоставено място в брака, равни права в деловата сфера и образованието, свободен избор на професия, право на равно заплащане, на привилегии, глас в обществото, който се чува и има тежест.

 

В модерни времена акцентът, разбира се, се е преместил значително от извоюване на права и отстояването, себедоказването. Бариерите пред нас са единствено в главите ни, макар да има още много места по света, където фундаменталните ни права са накърнени.

 

Основното предизвикателство сякаш пада върху това, колко можем да смогнем с високите летви, които си поставяме или приемаме доброволно, доколко трябва да си припомним някои традиционни роли и как да опазим женствеността в щурма ни към този уж мъжки свят.

 

Сякаш точно сега е моментът, в който трябва да закрепим баланса. В нас самите, в семейството, в обществото. А постигането на хармония е умение, което владеем.Епицентър.бг


 

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Добавете Вашия коментар

TOP