Честит празник, Банско!

05 Октомври 2021 | 10:32
5 коментара
Култура

На 5 октомври 1912 година тържествен звън на камбаните оглася цялата котловина – Банско е свободно!

От амвона на църквата „Света Троица” поетът Пейо Яворов произнася огнени слова, запечатани завинаги в паметта на банскалии:

„Братя, хвърляйте фесовете! От днес сте вече свободни българи! От днес вие се сдобивате с най-скъпото нещо в живота на човека – Свободата. Тя е онази светиня, братя, пред която положиха непокорните си глави Гоце и Даме и хиляди още знайни и незнайни герои на революцията. Пазете я много, братя, защото тя е свята! Не позволявайте в сърцето ви да се всели коравосърдечието и безразличието. Помнете онези, които толкова силно я желаеха и умряха за нея!“

Добавени коментари

Избори идаа! публикува:
06 Октомври 2021 | 18:17
Не го гледайте Сашо Мацурев. Той е като едно време Туди-чуеше ли зурни и тъпане и почнеше да подклека. Та и Сашко-чу че се заговори за избори и почна да се появява с ухилената тиква и с трутинетката!
Банскалия публикува:
06 Октомври 2021 | 18:09
Кмете,поне малко достойнство нямаш ли?Няма ли веднъж вече да покажеш,че Банско има кмет,а не послушко на Ване Еринин?Защо на всяко едно мероприятие Сашо Мацурев е най-отпред?
До Банско е гроб публикува:
05 Октомври 2021 | 15:47
Не комунистите ,народа иска да си вземе ОТКРАДНАТОТО от "вас" и дане дава БОГ повече шайката "гроб"
Банско НИКОГА повече НЯМА да е герб! публикува:
05 Октомври 2021 | 15:26
Ако този пасквил е писан от гербаджия е ясно! Напълно комунистически стил! Само незаслужени хвалби,зад всеки ъгъл им се привиждат врагове,преследвачи,измъчват ги,тресат ги страхове... И в един момент изгрява образът на техният вожд-Тиквата от Банско,пардон-от Банкя,който отново ги повежда под бойките им знамена-парцали...Но те вдъхват спокойствие?!,професионализъм?! и строителство на ...магистрали /бомба със закъснител/ и инструмент за отклоняване на средства! Не липсва и присъщото им подмазвачество-подкрепят дори и Кадев,и дядо им поп,и всичко,което носи облага И винаги "заедно в тази БИТКА за държавата".И нещо по-различно-заменили са думата "другари" с "приятели"! Виж ти!Та за това плачем за власт-източник на благосъстояние! Излъгахме се що се излъгахме.СТИГА ВЕЧЕ-НИКОГА ПОВЕЧЕ герб!
Банско е ГЕРБ! публикува:
05 Октомври 2021 | 14:15
Приятели на ГЕРБ! Партията ни минава през трудни моменти! Родината ни е в опасност! Врагът е навсякъде, врагът иска да ни унищожи! Комунистите искат да разрушат изграденото от нас! Комунистите преследват и измъчват нашите кадри! НО НАС НЕ НИ Е СТРАХ! НАС НЕ НИ Е СТРАХ! НАС НЕ НИ Е СТРАХ! Под ръководството на нашия смел лидер и приятел господин Бойко Борисов ни ще запазим силата и духа си! Идват по добри времена, когато ГЕРБ отново ще ръководи държавата и ще има спокойствие, професионализъм и строителство! Бъдете с нас и не се страхувайте! ГЕРБ подкрепя Банско, ГЕРБ подкрепя Кадев! Заедно ще успеем в тази битка за държавата, приятели! Честит празник!

Добавете Вашия коментар

TOP