Честит международен ден на бирата - ето ги нейните златни тайни!

02 Август 2019 | 17:07
0 коментара
Любопитно

Международният ден на бирата се отбелязва в първия петък на месец август от 2007 година насам. 

Днес освен любителите на това пиво, празнуват и всички, които се занимават с неговото производство и дистрибуция. По този повод ви разкриваме някои малко познати факта за бирата.

Тя е най-популярната напитка в света след водата и чая и се ражда преди 8000 години. В древността шумерите и египтяните са ценили кехлибарената напитка заради натуралните ѝ качества и полезни свойства. Още тогава, в тези далечни времена, не само мъжете, а и жените са ѝ се възхищавали.

Но и нещо повече - именно дамите са били отговорни за приготвянето на бирата. Неслучайно шумерите са имали и богиня на пивоварството - Нинкаси, възпята заради уменията си да „замесва“ бира от мед и фурми.

И днес нейно величество Бирата е обект на интерес както сред мъжете, така и сред нежните им половинки. 

Съвременните дами продължават да разбиват наложения неизвестно от кого стереотип, че пивото е предпочитано предимно от силния пол.

Българките не правят изключение, даже напротив. У нас пивото е на почит сред жените, които избират кехлибарената напитка все по-често не само в приятелска или семейна обстановка, но и по време на специални събития. Няма причина дамите да се тревожат за фигурите си, тъй като в 100 мл светла бира обичайно се съдържат около 46 калории.

Изненадващ факт е, че благодарение на малца, хмела и бирената мая, нивото на витамини и антиоксиданти в бирата дори надвиша това в някои от най-разпространените плодове и зеленчуци. Бирената мая, която освен че има свойствата да разкрасява, спомага също метаболитните процеси в организма, като съдейства в разграждането на въглехидратите, мазнините и белтъчините.

Като допълнителен съвет, специалистите препоръчват да се пие по чаша пиво след активни спортни дейности или тежки физически натоварвания, тъй като високото количество вода, витамини и соли в състава му способстват за по-бързото възстановяване на водния и електролитен баланс на организма.

Добавете Вашия коментар

TOP