Черквата „Св.Георги“ в Разлог отбелязва храмов празник

06 Май 2021 | 14:47
1 коментара
Култура

С камбанен звън започна празника в църквата "Св. Георги" в Разлог, където много хора се събраха, за да отбележат храмовия празник и оставят продукти, или пари за традиционния курбан.

Миналата година заради пандемията той за първи път от столетие бе отменен, но през 2021 с Божията благословия, както казаха хората тук, курбанът отново се прави с наричане за здраве и благословение. 

Курбанът се приготвя от няколко жени от Разлог, които се грижат за святата гозба от години и предават умения и рецепти на по-млади, за да се запази традицията. Точно в 13.00 курбанът ще бъде осветен от отец Димитър Белчин, и ще отиде в домовете на хората. За да е видено даденото, за да са чути молитвите , за да е сбъдната надеждата и с упование вярата.

Особена емоция и тържественост има в отбелязването на храмовия празник на църквата "Св. Георги" в Разлог, тъй като камбанарията бе възстановена изцяло с дарения на хора от града, и този културен, духовен и исторически паметник бе запазен и ще просъществува и за поколенията напред.

А църквата св. Георги в Разлог все така ще приютява молитвите и в делник и в празник, с посланието да бъде.

Добавени коментари

Николай Колчев публикува:
07 Май 2021 | 10:23
Да умраа фред каурето в разлог

Добавете Вашия коментар

TOP