Чек лист за септември-готови ли сте за есента?

19 Септември 2023 | 06:10
0 коментара
Общество
България
Чек лист за септември-готови ли сте за есента?

Лятото приключи и харесва ли ни или не, есента все по-осезаемо напомня за себе си. Някои от нас не са готови да пуснат лятото и с носталгия си спомнят за горещите дни, които сякаш самият сезон прави по-безгрижни. Докато други сме готови за по-хладните утрини, обагрените дървета и различните емоции, които носи есента.

Добра идея е в началото на новия сезон да се подготвим за него като обърнем внимание на следните области от живота си:

  • Дом – независимо дали живеете в апартамент или къща, горещото време обезсилва и не предразполага към големи действия в тази насока. Сега обаче е подходящият сезон да разчистим и подготвим дома си за предстоящите месеци у дома, за да е уютно и приятно на нас и нашите гости. Есенното основно почистване е добро решение.
Източник: iStock/Getty Images
  • Гардероб – време е да приберем банските и плажните принадлежности до другото лято. Макар септември често да е много топъл, вече изваждаме блузите с дълъг ръкав, връхните и дънките. Подреждането на гардероба може да бъде приятно занимание, когато изваждаме грижливо прибраните есенни дрехи и обувки и с нетърпение очакваме да ги облечем отново. Ако пък те не ви вдъхновяват особено, замислете се дали не сте готови да се разделите с някои от тях и да ги дарите или дадете за рециклиране на подходящи места. Тогава можете да освежите гардероба си с нова придобивка, на която да се радвате и носите с удоволствие.
  • Движение и тонус – ако сте си изградили солидни навици за движение и спорт, които поддържате през цялата година, това не се отнася за вас. Но за мнозинството горещите месеци са демотивиращи за тренировки и спортове на открито. Ако дългите вечерни разходки и плуването в басейна са били единствените начини да поддържате форма и тонус през лятото, септември е подходящ да започнете да спортувате по-системно както заради физиката, така и заради ползите за психическото здраве.
  • Хранене и енергия – високите температури и ходенето напред-назад по почивки и занимания правят следването на хранителен режим през лятото доста трудно. Пропускането на хранения, липсата на апетит, компенсирането с прекалено мазни, тестени и сладки неща и яденето късно вечер са доста често срещани. Само че организмът ви се нуждае от повече качествено гориво, за да се справи с промените в температурата, дължината на деня, по-малкото слънчева светлина и новите ангажименти на сезона. За да имате енергия през есента, постарайте се да се храните по-редовно и с балансирана за вас диета, включваща плодове, салати, супи, качествени източници на протеини и добри въглехидрати, както и витамини и добавки, отговарящи на вашите нужди.
Източник: IStock
  • Външен вид – лятото оказва негативно влияние на външността в много отношения. Косата изсъхва и придобива безжизнен вид, тип слама – цветът и текстурата й не изглеждат много добре. Подстригването помага много, както и употребата на специализирани продукти или терапии за по-интензивно възстановяване.
  • Кожата също не обича лятото – петна, прекалено омазняване, пъпчици от горещината или загрубяване от прекалено изсушаване са някои от щетите по лицето от слънцето. Кожата на тялото пък е подложена на слънчеви изгаряния, мехури, обриви, ухапвания от насекоми. При всички случаи есента е времето да възстановите кожата си от жаркото слънце с повече грижи, подходящи за вас овлажняващи и подхранващи продукти, маски и терапии.
  • Финанси – проследяване на разходите и анализ на финансовото състояние са препоръчителни ежемесечно. Но в края на сезона, изпълнен с разходи за почивки, пътувания и други забавления, е по-важно от всякога да направите ревизия на приходите и разходите. Имате ли достатъчно средства, с които да покриете покачващите се битови сметки през зимата и подаръците за празниците? За да не се окажете неприятно изненадани и стресирани по-късно, преценете какви действия е необходимо да предприемете сега, за да сте по-спокойни през студените месеци. Спестяването на малка сума всеки месец или намирането на допълнителен доход могат да облекчат бюджета ви.
  • Мотивация – много хора отбелязват, че в края на отпускарския сезон и особено ако са си починали качествено през него, се чувстват много надъхани да работят, постигат целите си или стартират нови занимания. Както учениците започват новата учебна година, така и за нас септември е възможност за свеж старт. По-хладното време ни позволява да се съсредоточим по-добре и по-малкото разсейващи елементи предполагат по-голяма продуктивност и работоспособност. Така че не се колебайте да свършите нещата, които сте отлагали цяло лято.
Източник: iStock/Getty Images
  • Годишни цели – ако сте от хората, които си поставят цели в началото на годината, септември е подходящ за преглед и оценка. Две трети от годината е зад гърба ни и остават само четири месеца до следващата. Време е за честен анализ кое успяхме да направим, кое няма да смогнем и кое ще се амбицираме да постигнем до края на декември. Възможно е някои от заплануваните неща да не са вече на дневен ред. В такъв случай няма нищо лошо да ги зачеркнете от списъка. Други пък няма да успеете, което не е повод за критика, а за приемане, че все пак сме хора и е нормално да не успеем с всичко. За постигнатите цели пък се порадвайте, потупайте се по гърба за добре свършената работа и се насладете на резултатите. Ако искате да разберете повече как наистина да постигате целите си, можете да прочетете статията ми „Най-сигурните методи за постигане на новогодишните цели“.
  • Личностно и професионално развитие – млад е този, който постоянно се учи и развива. Новият сезон може да бъде стимул за нови знания, умения и начинания. Натрупаната енергия и релаксация от лятото могат да бъдат вложени в обучение, курс, хоби, творчество, четене, работа върху себе си. Защо да не повишите квалификацията си или дори да потърсите нова работа?

Есента е един от най-красивите и благоприятни сезони, ако знаем как да й се насладим и да я оползотворим на максимум. Предоставеният списък за подготовка за нея дава идеи и структуриран подход, за да се чувствате и изглеждате като най-добрата си версия през есенните дни. Надявам се статията да е била полезна, ако е така, споделете я, за да достигне до повече хора.

Още от автора:

Изкуството на изключителната грижа за себе си: На помощ, когато имате проблеми!

Организирана екскурзия, Airbnb или семеен хотел – кое да изберем за почивката си?

5 книги, които ще променят живота ви

8 стъпки, с които ще намерите нови приятели

„Ученик на живота“ и след бала и студентството – отплаща ли се постоянното саморазвитие

Приятел до живот или пък не? Как да изградим здрави отношения

За многообразието от избори и цената на свръхконсуматорството

Пролетното почистване-ритуал за привличане на изобилие и нови възможности

Шестото чувство: Ето как ни предпазва от беди и ни насочва в правилната посока

Принципи за щастлив брак от 60-те години на миналия век

Как Свети Валентин може да спаси връзката ви

Най-сигурните методи за постигане на новогодишните цели

Автор: Мария Тонева

Добавете Вашия коментар

TOP