Част от украинските бежанци в област Благоевград се завръщат в родината си

25 Август 2022 | 11:18
1 коментара
Общество
Част от украинските бежанци в област Благоевград се завръщат в родината си

Намалява броят на украинските бежанци на територията на област Благоевград по данни на областната управа. В началото на седмицата е отчетено, че в Благоевградско са настанени повече от 1700 украински граждани в имоти, държавна или общинска собственост, както и в частни хотели в областта.

От началото на военните действия в Украйна най-голям брой бежанци в областта са настанени в Банско. Данните, публикувани на официалния сайт на областната администрация, показват, че в средата на юни общият брой украински граждани, настанени в посочените имоти, е повече от 2500, от които в община Банско са били 2000. Към момента в планинската община са настанени около 1500 души, сочат данните.

В следващите седмици броят на украинските бежанци ще намалее още, каза за БТА украинката Анна Бангеева, която от години живее в Разлог, където е създала семейство. От началото на войната Анна е сред доброволците и организаторите в дарителския пункт в Банско, в който се разпределят хранителни продукти, дрехи и играчки за пристигналите в региона бежанци. По думите й, една от причините за връщането на част от бежанците е чисто психологическа и е свързана с желанието да продължат живота си там, където е устроен. От друга страна, от 1 септември започва учебната година в Украйна и училищата, които имат бомбоубежища, ще отворят врати в началото на учебната година, каза още тя.

Ярослава е сред бежанците, които се завръщат в родината. Пред репортер на БТА разказа, че е от Киев, а в Банско е пристигнала преди месеци със своята 16-годишна дъщеря. След два дни заминават обратно в Украйна, тъй като Ярослава е учител и в началото на учебната година трябва да се завърне в родината, където да преподава. Сподели, че България и харесва много, но като учител по украински език и литература тук няма големи шансове да започне работа.

Немалко са и украинските бежанци, които, макар да не се завръщат в родината, са успели да пътуват до Украйна за кратко. Мария Харашенко е в България от половин година. Пристига в началото на март, заедно със своята деветгодишна дъщеря, а в Украйна остава съпругът й, с когото не са се виждали от месеци. Затова решава през август да замине за две седмици. Пред репортер на БТА разказа, че е пътувала сама, защото се е опасявала за безопасността на дъщеря си. За себе си, обаче, не се е страхувала. Казва, че когато не си виждал близък от месеци и не знаеш кога ще го видиш отново, тогава страхът избледнява.

Днес общността в Банско се събра в двора пред пункта за дарения, за да отпразнуват заедно Деня на независимостта на Украйна. За празника бе организирана изложба с детски рисунки, украински сладкиши, концерт. С базар с ръчно изработени предмети доброволците събираха дарения за осигуряване на необходимото на семействата, чиито деца започват училище в България.

Добавени коментари

Венко публикува:
25 Август 2022 | 15:00
Да си ходят, нАправиха со ваканцията на море ипланина безплатно ! Стигаим толкоз! Разходки си правят до Украйна, а уж е война! Измамници нагли!

Добавете Вашия коментар

TOP