Част от живущите от 1 до 3 етаж в изгорелия блок 18 в кв. „Струмско“ се прибраха в жилищата си

01 Януари 2022 | 11:20
0 коментара
Общество
Част от живущите от 1 до 3 етаж в изгорелия блок 18 в кв.  Струмско  се прибраха в жилищата си

Част от живущите в изгорелия блок 18 в кв. „Струмско“ в Благоевград се прибраха в домовете си. Това са хората от 1 до 3 етаж, където токът и водата са пуснати. Останалите от 4 до 8 етаж още са при роднини и приятели, тъй като завръщането им в апартаментите им е невъзможно. „Жилището е унищожено, нямаме ток, от ЧЕЗ казаха, че ел. инсталацията трябва да се ремонтира. За това са нужни пари”, заяви Мая Велева, бабата на двете близначета, които бяха спасени от пожарникарите от жилището на осмия етаж.

Хора от блок 18 вчера отново се бяха събрали пред беседката, за да обсъдят какво ще правят занапред. Засега живеят в чужди домове и очакват решението на експертите, които трябва да направят конструктивно обследване на блока и дадат становище дали е годен за обитаване. Преди няколко дни те направиха бригада за първоначално почистване на стълбищата и апартаментите. „Чакахме помощ от общинската фирма „Биострой”, която направи частично почистване. И както е в приказката за неволята, сами се заехме. За един ден офанзива обрушихме, стъргахме, измихме и изхвърлихме купища чернилка. Но щетите са огромни и за да стане обитаем блокът, са нужни огромни средства, което е непосилно за нас”, казва Димитър Нанов, който живее на 8-ия етаж. Показва изгорялото стълбищно ел. табло и пукнатината на стената в кухнята.

„От 3 години живея в апартамента, 100 000 лв. съм дал за ремонт и обзавеждане, сега трябва да изхвърля мебелите и да купя нови”, добавя Димитър Нанов, който е сред късметлиите, тъй като по време на пожара на 10 декември бил в София. Той е титуляр на банковата сметка, която бе разкрита за дарения. Към момента са постъпили около 10 000 лв. от фирми и физически лица. Добрата новина е, че служители във фирма са дарили 2400 лв. лични средства за нова дограма за прозорците на стълбищните клетки. Парите ще бъдат преведени на фирма за дограма на 12 прозорци, заяви управителят на фирма „Кедрон” Светослав Николов, който като домакин на блока е ангажиран с организирането на срещи – в общината и с експерти. Охранителни фирми също са изразили готовност да помогнат на пострадалите 24 семейства.

Петрана Китанова, чиято свекърва загина при пожара, отключва жилището, което е потънало в мрак и сажди. На пода в хола още стои зловещ отпечатък от тялото на 62-годишната Евдокия Китанова, която паднала безжизнена, след като се обгазила. На масата в кухнята е кутията с цигари и запалка, а на диванчето химикал и вестник с кръстословица, който тя е попълвала преди инцидента.

„Свекърва ми беше много подредена жена. Тя беше единствената опора на моята зълва, помагаше й в отглеждането на трите деца“, добавя Петрана Китанова, която се прибрала със семейството си от Англия, след като им казали за трагедията.

„Кметът каза, че е входирал молба до Комисията по бедствия и аварии на 23 декември, но все още няма никакво движение, тъй като едва вчера беше първият работен ден след празниците. Апартаментът на сестра ми е в окаяно състояние. Разбрахме, че 5 семейства от блока ще бъдат настанени в общински жилища, които обаче също трябва да бъдат ремонтирани. Аз лично предпочитам сестра ми да си вземе квартира, вместо да живее в неуютно жилище. Проблемът е огромен, плочата на блока е увредена. При едно земетресение може да стане друга, още по-голяма трагедия. Хората от съседните блокове също са притеснени. Не знам защо никой от държавата не си мръдна пръста. Никой не дойде да види какво се случва с тези хора, как живеят след това, което им се случи. Никой не попита как се справя майката на Младен Ковачки, който си отиде само на 40 години”, казва бившата национална състезателка по баскетбол Стефка Митева.

Тя e поставила дарителски кутии на различни места в Благоевград и води активна кампания за подпомагане на бедстващите комшии. Стефка проявява разбиране и към съседа си Димитър Великовски, в чието жилище избухна пожарът. „Преживял е голяма лична драма. Загубил е двама синове, след това и жена си. Останал е сам, не е могъл да го понесе. Не искам да го съдя”, добавя Стефка Митева, която е сред проактивните граждани, които се опитват всячески да помогнат на бедстващите хора.

Апартаментът, в който избухна пожарът, е отворен. Нито един роднина на загиналия 74-годишен Димитър не е потърсил контакт със съседите. Жилището му е пепелище, да се влиза вътре е опасно. Терасата към стаята е поддала и може да се срути.

„Още не можем да се отърсим от шока. Въпреки че сме на втория етаж и чистихме със силни препарати, миризмата остава. Трябва да се направи ремонт, да се боядиса”, казва жена, която живее на втория етаж.

„Притеснявам се, защото съм сама в апартамента, но се върнах. Защото трябва да продължим да живеем по някакъв начин. Апелът ми е да се оправят първо 7 и 8 етаж, да се събере по-голяма сума за ремонт – от дарители, от Общинския съвет. Без пари нищо не можем да направим. Еднократните помощи си заминаха“, добавя и друга съседка. „Трябва да излезе обследването по най-бързия начин, да се проектира и направи ремонт. Но това вече не е по нашите сили. Изискват се големи суми, да дойдат строителни фирми с техника”, казва и мъж, който живее на втория етаж.

В жилището си на третия етаж ще се върне и Иван Иванов, който след пожара за кратко е бил настанен със семейството си в хотел на Бачиново. След няколкодневен престой обаче решили да си тръгнат, тъй като децата не можели да играят на воля, чувствали се изолирани от връстниците си. Преместили се при роднини. При комшийка в съседния блок се е приютила и Юлия Милешкова, която първоначално също бе настанена в хотела. По коледните празници обаче се наложило да напусне, тъй като всички стаи в хотела били резервирани.

„ Коледа изкарах при сина си. Сега ще се приютя при съседка, защото апартаментът ми е унищожен“, каза Юлия Милешкова. Тя е последната, видяла жив Димитър Великовски, който бил неин комшия в съседния апартамент. На 10 декември около 18.30 ч. почукал на нейната врата и казал, че нещо се е запалило в дома му и наредил да се обади на пожарната, след което се заключил и повече не пожелал да излезе навън.

След адския пожар, при който загинаха трима души, започна разследване за умишлен палеж. Болката след трагедията е изгаряща, време е повече хора да се обединят и помогнат на оцелелите.

Добавете Вашия коментар

TOP