Част от българските пожарникари се завърнаха от Гърция

01 Август 2023 | 15:16
0 коментара
Общество
Благоевград
Част от българските пожарникари се завърнаха от Гърция

Прибраха се част от българските пожарникари, участвали в потушаването на големите пожари в Гърция. Те бяха командировани да гасят пламъците на Халкидики и подпомагаха гръцките си колеги в продължение на две седмици. Пожарникарите бяха посрещнати на граничен пункт Кулата от директора на „Пожарна безопастност и защите на населението“ – Александър Джартов. В южната ни съседка остават още около 50 български огнеборци, които са разпределени в различни части на страната.

Александър Джартов:“Сезонът е такъв,  с високи температури, което е предпоставка и за повече пожари.  Предвижда се на 5 август, събота, да бъдат посрещнати и останалите 50 пожарникари, след което, ако колегите от Гърция преценят, че имат нужда от помощ, ще ги подкрепим отново“.

Преди около 2 седмици, заради усложнената обстановка в Гърция бяха командировани 50 български пожарникари с 15 автомобила. Те се включиха в гасенето на огнената стихия на островите Корфу и Родос.Остава рискът от пожари в Гърция, въпреки че температурите се понижиха чувствително. Влизането в гори и палене на огън навън е абсолютно забранено и се наказва с високи глоби до 3 хиляди евро. Засега безопасна е обстановката на остров Родос, отменено е бедственото положение.    

Добавете Вашия коментар

TOP