Часовете по кормуване се увеличават, задължително ще има магистрала и нощно каране

12 Юли 2019 | 10:33
0 коментара
Общество

Часовете за практическо обучение на кандидат-шофьорите за най-масовата категория “B” да бъдат увеличени с 11 на 42, като част от тях задължително станат карането по магистрала, нощем или при намалена видимост, както и в сериозен трафик.

Това предлага работна група, която включва представители на министерствата на образованието, транспорта, вътрешните работи, Държавна агенция “Безопасност на движението по пътищата”, висши учебни заведения, браншови организации и др., предава Дневник.

Промените могат да станат факт още от септември, ако тестовете бъдат одобрени от министъра на образованието Красимир Вълчев.

“До този момент компонентите на обучението бяха разписани в методиката, но без конкретни изисквания за продължителността им и липса на ефективен контрол. Това създаваше както предпоставка за нелоялна конкуренция, така и за явяване на шофьорски изпит без придобиване на ключови умения като управление на магистрала, скоростен път, при намалена видимост и др.”, се посочва в съобщение от днес на Държавна агенция “Безопасност на движението по пътищата”.

Снощи работната група реши управлението на автомобил извън населено място да покрива поне 6 часа, като половината са по автомагистрала или скоростен път. Пожелателно е записано курсистите да са част от автомобилния поток при интензивен трафик. От агенцията уточняват, че подобно изискване се залага за първи път, като досега управлението на магистрала или скоростен път не е било задължително, а се е организирало по инициатива на инструкторите.

Сред другите задължителни елементи са шофиране в населено място с голяма интензивност на движение, което да е поне 10 часа.

Минимум 2 часа ще трябва да покрият курсистите за каране по тъмно или в условията на намалена и ограничена видимост. Работната група предлага паралелно с увеличаването на практическото обучение да се намали теоретичната подготовка от 40 на 26 часа.

Смята се, че при това положение не би трябвало да има съществен ръст на цените за крайния потребител.

Добавете Вашия коментар

TOP