Център за анализи и маркетинг: ГЕРБ-СДС -24.9%, ПП-ДБ-20,4%, "Възраждане"-13.8%

13 Юли 2023 | 08:29
0 коментара
Политика
България
Център за анализи и маркетинг: ГЕРБ-СДС -24.9, ПП-ДБ-20,4, Възраждане-13.8

Ако тази седмица имаше предсрочни парламентарни избори, 24.9% биха гласували за коалицията ГЕРБ-СДС, за ПП-ДБ биха дали вота си 20%, за "Възраждане" - 13.8%, за ДПС - 12.8%, а за БСП - 8.6%.

Това показват данните от социологическо проучване на Центъра за анализи и маркетинг, финансирано със собствени средства на организацията. То е проведено сред 1021 пълнолетни граждани в страната в периода от 3 до 7 юли.

Ако тази седмица се провеждаха извънредни парламентарни избори ГЕРБ би спечелила с 24,9%, ППДБ биха получили 20,4%, "Възраждане" - 13,8%, ДПС - 12,8%, БСП - 8,6%. Това показват данните от социологическо проучване на "Център за анализи и маркетинг" на Юлий Павлов. Според изследването ИТН на Слави Трифонов е под чертата с 3,5%.

 

павлов1


43,2% от анкетираните смятат, че правителството на Николай Денков се справя "по-скоро неуспешно". Обратно, кредит на кабинета дават едва 31,2%.

 

павлов2


Центърът за анализи и маркетинг за първи път измерва и електоралния потенциал на евентуална нова партия на Иван Гешев, който вече обяви създаването на гражданско движение "Справедливост за България".

 

Данните сочат, че Гешев тръгва с потенциален актив от 6,3%, без още да е учредил партия. От тези 6,3% твърдо решени да гласуват за бившия главен прокурор са 1,2%, а 5,1% заявяват, че е възможно да пуснат вота си за него.

 

павлов3

 

 

павлов4

 

45,7% не одобряват начина, по който Гешев бе освободен като главен прокурор, докато 34,3 го одобряват. В същото време 66,7% одобряват принципно уволнението на Гешев.

 

62,9% от анкетираните обаче не одобряват и избора на Борислав Сарафов за временен главен прокурор. Според 73% от българите е важно най-после да бъде избран нов състав на Висшия съдебен съвет, който работи с изтекъл мандат.

Първи по доверие сред политиците категорично е президентът Румен Радев с 41,2%, следван от Мария Габриел с 38,3%.
 

 

 

Няма нито един политик с положителен рейтинг, при когото доверието да е по-голямо от недоверието.


Павлов обясни, че недоверието към държавния глава Румен Радев вече надделява над доверието – 48,9% недоверие на 41,2% доверие. Имаме нов политик на второ място – Мария Габриел, която влиза в рейтингите с летящ старт и измества от второто място Илияна Йотова, коментира Павлов.

 

Според данните от проучването доверието към вицепремиера и външен министър Габриел е 38,8%, а недоверието 46,6%. При вицепрезидентът Илияна Йотова доверието е 36,3% срещу 50,4% недоверие.

Николай Денков има 30% доверие. Бойко Борисов също има високо доверие, посочи още Павлов. Резултатите от проучването показват, че недоверието към Денков е 56,3%, а недоверието към лидера на ГЕРБ е 66% срещу 28% доверие.

Доверието към Кирил Петков е 20,3%, а към Асен Василев – 20,1%. Недоверието към двамата е 72,5%, показват резултатите от проучването.

 

Стефан Янев среща доверието на 18,6% от анкетираните, както и 62,6% недоверие.

Доверие към Христо Иванов имат 17,3 % от респондентите, докато 71,1% имат недоверие.

Станислав Трифонов ("Има такъв народ") има 16,9% доверие и 74,2% недоверие.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов има 16,2 % доверие и 72,4% недоверие.

Мая Манолова има 15,2% доверие и 75,1% недоверие,

Корнелия Нинова – 14,7 процента доверие и 77,5% недоверие.

На Красимир Каракачанов доверие гласуват 13,9% от респондентите, а недоверие – 69,5%.


За кандидатът за кмет на София, издигнат от „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и „Спаси София“, Васил Терзиев доверие гласуват 11,6% от анкетираните, а недоверие – 41,6%.

Атанас Атанасов има доверие от 11,4% и недоверие от 76%,

Борис Бонев има доверие от 11,2 % и недоверие от 79%.

Доверие към бившия главен прокурор Иван Гешев имат 11,2% от анкетираните, а 79% недоверие. Към избрания за главен прокурор на негово място

На Борислав Сарафов доверие имат 5,6% от анкетираните, а недоверие – 69,1%.

Мустафа Карадайъ среща доверие от 10,2% и недоверие от 78,2% сред анкетираните, показват още резултатите от проучването.

На въпроса кой е най-сериозният проблем в страната в момента, традиционно високите цени и инфлацията се нареждат на първо място в отговорите с 67,3%, борбата с корупцията – на второ, с 16,8%, присъединяването към Шенген и Еврозоната е на трето място с 8,2% и след това – съдебната реформа и промяна на Конституцията – 5,1%, каза Павлов.

Съдебната реформа не се възприема като толкова важна от хората, те смятат, че борбата с корупцията може да се осъществява без промяна в Конституцията, законите и правилата, коментира той.

Относно инфлацията 2/3 продължават да смятат, че това е най-сериозният проблем, но друга една трета смята, че има и по-сериозни, добави Павлов.


Дали хората одобряват постигнатото споразумение между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ? Около 55% по-скоро одобряват, тъй като има редовно правителство, но други, близо 33%, биха предпочели отново да се отиде на избори.

Тези, които не одобряват, са основно привърженици на БСП, "Възраждане", "Има такъв народ", други малки формации, както и част от негласуващите, каза още Павлов.

По думите му на въпрос как се справя правителството на Денков 31,2% от респондентите са заявили, че то се справя по-скоро успешно, а като неуспешно са го определили 43,2%. Не е имало правителство, което да е било одобрявано от 25%, нито оценявано като неуспешно от около 50%. Резултатът е много успешен на този фон, а българските избиратели обикновено са песимистично настроени, отбеляза Павлов.

Относно отстраняването на Гешев резултатите от проучването показват, че 66,7% от анкетираните избиратели по-скоро го одобряват, а други 16,7% по-скоро не одобряват, каза Павлов. Той добави, че 45,7% от анкетираните по-скоро не одобряват начина, по-който е отстранен от поста му, а 34,3% одобряват.

Категорично е неодобрението за бързото избирането на Борислав Сарафов за главен прокурор, заяви Павлов. Той добави, че въпросът за избирането на нов състав на Висшия съдебен състав, тъй като сегашният е с изтекъл мандат, е важен за 73% от анкетираните.
Ако се стигне до предсрочни избори и Иван Гешев направи партия, 1,2% от анкетираните са заявили, че биха я подкрепили, 5,1% –  възможно е да я подкрепят, а 83% са казали, че категорично не биха подкрепили или по-скоро не биха подкрепили такава формация, посочи Павлов.

На въпрос как гражданите определят политическите си възгледи 20% от респондентите са отговорили „ляво“, 43% – център и дясно  – 32%, показват още резултатите от проучването.


Ако парламентарните избори бяха тази седмица, виждаме, че и тук няма големи проблеми, посочи Павлов. ГЕРБ-СДС губят процент и половина спрямо изборния си резултат. ИТН слиза малко под чертата, коментира той и добави, че „Български възход“, „Левицата!“ ще останат под 2%.

 

Според Павлов няма логика при цялата сегашна международна ситуация да се развали „сглобката“ на двете управляващи парламентарни мнозинства – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Ситуацията може да се промени, когато дойде момент за ротацията, смята той.

По думите на Павлов от ГЕРБ-СДС биха направили проучвания на обществените нагласи и според него, ако хората оценяват положително управляващите, от ГЕРБ-СДС няма да развалят „сглобката“. Павлов заяви, че от коалицията биха се ориентирали към предсрочни избори, ако обществото има отрицателно мнение, а подходящ момент би бил този, в който ще се проведат европейските избори.

Проучването ЦАМ е осъществено в периода 3 – 7 юли т.г. Обемът на извадката е 1021 пълнолетни граждани в България по метода "лице в лице", като 1% от всички анкетирани съответства на 54 хил. души.Епицентър.бг

Добавете Вашия коментар

TOP