Центровете за пострадали от насилие у нас са препълнени

26 Ноември 2020 | 15:57
0 коментара
Общество

Всичките 12 кризисни центъра за настаняване на жени, пострадали от насилие са препълнени, а половината административни области няма подобни центрове. Това беше обявено на среща между вицепрезидента на България Илияна Йотова и представители на неправителствения сектор, които са ангажирани с проблема. Сред тях бяха Български фонд за жените, Фондация "Асоциация Анимус", Фондация "Емпруув" и Сдружение "Знание, успех, промяна".

Поводът на разговора, проведен в президентството бе днешният Международен ден за елиминиране насилието върху жени, както и навършването на 25 години от приемането на Пекинската декларация за правата на жените.

Според данните на неправителствените организации, по време на извънредното положение в България е отчетен сериозен ръст на случаите на домашно насилие.

"Въпреки многобройните документи, промени в законодателството, с борбата срещу насилието над жени и домашното насилие е изцяло ангажиран неправителственият сектор. Институциите си прехвърлят една на друга отговорностите и стигаме до там, че да няма официална статистика на жертвите на насилие. Необходима е допълнителна защита за жените-жертви на насилие в условията на пандемията от COVID-19. Нужни са превенция и по-широко обществено внимание и информираност за проблема с насилието над жени. Необходим е цялостен преглед на законодателството по въпроса с насилието над жени и домашното насилие, тъй като голяма част от последните промени или не работят, или влизат в противоречие с други закони", заяви Йотова.

Подчертано бе, че още не са качени за обществено обсъждане промените в Закона за домашното насилие.

На срещата стана ясно и, че едва 34% от жените у нас (при средно за 59% за ЕС) за знаят за съществуващо законодателство или политики за закрила и превенция на домашното насилие. Също така тук жените доста по-често се справят сами с проблемите - 56% при 42% средно за ЕС.

Добавете Вашия коментар

TOP