Цените в Халкидики: 5 души ядат и пият на корем за 100 евро

21 Юни 2022 | 17:58
1 коментара
Бизнес
Цените в Халкидики: 5 души ядат и пият на корем за 100 евро

Софиянецът Иван вече четвърта година е сервитьор в Гърция, тази в ресторант „Колибри“ в Ханиоти, преди това в съседно село на първия ръкав на Халкидики.

„С отварянето на границата за българи се усети здраво! От вчера в ресторанта се понапълни с българи. Само наши туристи са. При капацитет 250 места може би снощи обслужихме 70-80 души. За начало е добре, очакваме засилване след 1 юли“, разказа Иван пред „Марица“.

Собственикът на заведението е сърбин, работят гърци, малко албанци, а той е единственият българин, но на него се разчита много да привлича сънародници.

„Цените са непроменени. Най-поръчвани са калмарите – 9 евро порцията. Октоподът върви за 12, скаридите за 16, гаврос ​- 9. Порция от 400 грама лаврак или ципура с гарнитура е 12 евро“, разказа Ива.

Узото върви 7 евро за 200 милилитра, което е по-евтино от България. Бирата е 3,5 евро наливната.

„Ще ви дам пример – снощи седна компания от мои приятели. 5 човека платиха 100 евро – наядоха се предоволно с морски деликатеси, пиха узо“, пресмята Иван.

Според него гърците привличат с отношение и обслужване. Клиентите получават за старт безплатна вода, препечен хляб с разядка, изпращат ги с плодове и сладкиши.

„Собственикът работи наравно с мен, постоянно обикаля масите, пита дали всичко е наред. Не са някакви надути баровци. Седи с мен на масата, след смяна оставаме да пийнем по едно, да обсъдим“, разкрива българинът.

Един сервитьор си тръгва с минимум 75 евро изкарани за деня. Повече от доволно. „Работя по 10-12 часа, няма ги извращенията от България с по 14 часа работен ден. Ако закъснея вечерта, задължително ме компенсират. Бил съм няколко години сервитьор и по Черноморието, някак си друго е отношението и към нас, и към туристите. Нас гледат да ни експлоатират здраво за малки пари, макар че съм имал и свестни началници. На клиентите пък им дерат кожите“, разсъждава за кусурите на българските курорти Иван.

В Ханиоти спазват мерки заради коронавируса – следи се за разстояния, персоналът е с маски или шлемове. Плажът се чисти редовно. „Шезлонгите и без това са подредени така, че да има разстояния. Няма да се лъжем – не може да спреш някой да мине до теб. Но проверки има. Преди два дни здравните власти минаха през ресторанта ни“, обяснява Иван.

„Отношението и прясната храна са всичко. Затова клиентите винаги се връщат, ако ги спечелиш. Обикновено идват на море в Гърция, пробват едно, второ, трето заведение. И си избират. Там е майсторлъкът да ги привлечеш. И ядат при теб цялата почивка. Ето снощи имахме компании, които днес вече обядваха при нас“, хвали се Иван.

„Плажовете тук са безплатни, ако консумираш нещо. Има и огромни свободни зони, в които никой не те закача. А и като чета за цените в България, вече не знам кое е скъпото. И да платиш малко повече в Гърция, качеството си заслужава. Затова българите се връщат“, завършва сервитьорът.

Българката Мая е женена в Гърция, от години върти магазин за плажни облекла в Ретимно, Крит. „Сега вероятно ще го затворя, защото половината сезон си мина, а наемите не спряха и през пандемията“, разказа дамата пред „Марица“.

 

„В Ретимно държат цени, но аз съм почитател на Ханя и околните плажове. Разкошни са. Дотам има и евтини полети от София. Проверих за един уикенд в стария град на Ханя за мен и детето. Нощувка в много хубав хотел, италиански стил, излиза 50 евро. Цените в Ханя са надолу, хората там имат акъл. Четох, че дискутират само как да се процедира със закуската. Единият вариант е да ти сервират таблата направо на терасата“, разказа Мая.

„Причината е, че Крит разчита почти изцяло на чартъри, а до 1 юли са изцяло спрени. Ще има отлив на туристи, гаранция. Затова ще си изкарате и по-хубаво, и по-спокойно, и по-евтино“, препоръча Мая.

Добавени коментари

Сиси публикува:
21 Юни 2022 | 20:11
Не знам кой има сметка да пише тези подвеждащи статии .Преди няколко дни се прибрахме от Гърция. Обяд за двама 30 и 40 евро, вечеря 60 евро. Порция калмари 12-13 €,гръцка салата 8€, кафе еспресо в хотела 3.40 €. На един уж страхотен плаж бяхме 25€ за 2 шезлонга и чадър с право на по 1 кола или фрапе. Не се оплаквам, искали сме- отишли сме. Но не залъгвайте хората, че е ефтино, защото изобщо не е така.

Добавете Вашия коментар

TOP