Цените на селските къщи в Пиринско скочиха двойно

07 Септември 2023 | 08:28
0 коментара
Бизнес
Благоевград
Цените на селските къщи в Пиринско скочиха двойно
Значително е повишението на цените на къщите в селата около Благоевград, но интересът към закупуване на такъв имот се запазва висок, каза брокерът в една от агенциите за недвижими имоти в града Христо Стойнев.

По думите му интересът е основно от млади семейства, които имат нужните доходи, с които да си позволят подобна инвестиция. Интересът е към имоти, които са сравнително поддържани, тоест готови за живеене. Такива имоти се търсят в близост до града. В случаите, когато къщата ще се обитава само през уикендите, се търсят по-евтини имоти, макар и с необходимост от ремонт. Водещо и в двата случая е наличието на голям двор.

Търсенето на имоти в селата се увеличи значително през пандемията от Ковид-19, когато хората търсеха имоти, с които да могат да работят от вкъщи, каза още брокерът. "Пандемията направи така, че цял отрасъл да се развие доста скоростно по отношение на къщите, започнаха да се строят много къщи и да се купуват на високи цени и това даде тласък на предприемачите да купуват парцели. Оттам скочиха цените и на парцелите, скочиха цените и на някои земеделски земи, които има възможност да се преустроят на парцел, с добър достъп, добра локация", каза още Стойнев пред БТА.

Това е единият фактор, който повишава цените на имотите, посочи още брокерът. Другият е инфлацията след пандемията. Купувачи остават основно хора с по-високи доходи, докато купувачите с по-ниски спряха да търсят по селата, допълни той.

Увеличението в цените е около и дори повече от двойно. Има къщи, които от 50 хиляди евро станаха 80 хиляди евро, а има някои дори прескочиха 100 хиляди евро, каза Христо Стойнев, който от години работи в сферата на недвижимите имоти. "Има случаи, в които някой продава на висока цена къща, продавачи от съседни имоти решават, че и техният имот струва същите пари, влагат и емоции и започват да търсят висока стойност за имота, макар че да речем е в по-лошо състояние, има нужда от ремонт“, каза още Стойнев.

На този етап има и търсене, има и предлагане, но обикновено хората се интересуват от имоти на по-ниски цени, а в момента такова предлагане нямаме, допълни брокерът. Търсят се имоти, които предлагат удобства, близки до тези в апартаментите, къщи на 30-40 години, които са със старо обзавеждане и имат нужда от ремонт са с по-ниски цени, но пак не съвсем, защото няма кой знае какво предлагане, посочи брокерът.

Добавете Вашия коментар

TOP