Цените на козунака стигат до 19 лв в Благоевградско

11 Април 2022 | 12:33
0 коментара
Бизнес
Цените на козунака стигат до 19 лв в Благоевградско

От 6.40 лв. до 19 лв. за кг. варира цената на козунака в търговската мрежа в Благоевград дни преди Великден, пише struma.bg. Цената му в търговската мрежа е между 3,50 и 5 лв. за 500 г, но във фурните, където се пече на място, разликата е доста по-голяма.

Покачването на цената и сериозния марж производители обясняват с непрекъснатия ръст на цените на продуктите.

„Вдигането на цените на суровините определя цената на крайния продукт, за ел. енергията има известни компенсации, които обаче не покриват реалния ръст на цената и останалото е за сметка на производителите“, обяснява Стоян Дюлгеров, бивш шеф на общинския хлебозавод.

На въпрос дали очаква до Великден ново покачване на цената на козунака Дюлгеров отбелязва, че е възможно леко повишение, но по-скоро ще има стабилизиране на цените.

„Усещам го по доставките на едро, но прави впечатление, че има известна диспропорция в цените на суровините на дребно в някои от големите търговски вериги и тези на едро от дистрибутор. Нормално ли е например килограм захар да се продава за 1,25 лв. или 1,45 лв. в търговски вериги, а в същото време склад да ни диктува цена от 2,10 лв.

В такива случаи, естествено, не купувам на едро, може да се наложи да се върнеш няколко пъти в магазина заради ограниченията в количеството, но това не е нормално и може да се случи само в България!“, коментира производителят.

Добавете Вашия коментар

TOP