Цените на жилищата в Пиринско растат, най - скъпи в Разлог

02 Август 2018 | 14:31
1 коментара
Бизнес

Не по-рано от втората половина на 2019 г. цените на жилищата в България ще започнат да намаляват. Това прогнозира председателят на Националното сдружение “Недвижими имоти” (НСНИ) Добромир Ганев.

Той очаква през настоящата година да бъдем свидетели на поскъпване в София и в по-големите градове с между 2 и 4 процента.

В момента се отчита спад на цените на новото строителство, докато при старото има ръст.

За София през първото тримесечие на тази година спрямо същия период на миналата спадът в цените на ново строителство е 2,5%, а за съществуващо се наблюдава покачване с 13,5% и средно 8,3% поскъпване като цяло.

В Пловдив жилищата поскъпват средно с 12% – 8% е за ново строителство и 14% за вече съществуващо.

Във Варна се наблюдава 10 на сто ръст на цените, 12% – за ново и 9% – за старо строителство.

В същото време за София има 50 на сто увеличение при издадените разрешения за строеж, както и 16% покачване на започнатото ново строителство.

За първи път тази година, след няколкогодишен застой, има сериозен ръст на броя на сделките с ваканционни имоти.

През първото полугодие спрямо същия период на миналата година се отчита увеличение: в Поморие и в Разлог с по 20%, Несебър – 16%, Балчик – 12%, Царево – 9%. Само в община Бяла има спад.

Това вероятно се дължи на понижените стойности на офертите за продажба и на вторичния пазар, а не толкова на появата на нови купувачи от чужбина, коментира Добромир Ганев.

Според експерта няма основания да се смята, че сега на пазара на имоти в страна има някакъв балон, въпреки че вече три години и половина цените растат и за този период са се увеличили между 25 и 27 на сто в София, Пловдив, Варна и Стара Загора.

Ганев прогнозира, че очакваното кандидатстване и влизане на България в еврозоната ще има положителен ефект за икономиката и имотния пазар в страната.

Добавени коментари

Моля пояснете публикува:
02 Август 2018 | 23:44
Това ли са най-скъпите имоти в Разлог? Помогнете ни като дадете адресът им.Ще се похарчат като топъл хляб.

Добавете Вашия коментар

TOP