ЦЕНЕН НАУЧЕН ТРУД НА УЧИТЕЛКАТА МАРИАНА КЕРАНДЖИЕВА

30 Май 2022 | 10:07
0 коментара
Култура
ЦЕНЕН НАУЧЕН ТРУД НА УЧИТЕЛКАТА МАРИАНА КЕРАНДЖИЕВА
В залата на Информационен център, гр.Банско се проведе среща-разговор с Мариана Керанджиева, автор на книгата „Речник на лексиката в Ахтаровия царственик от 1844 г.”
„Пътуваме във времето и в историята” – с тези думи Елеонора Барякова, директор на СУ“Неофит Рилски“ откри вечерта. Гост бе доц. Лъчезар Перчеклийски, преподавател в катедра „Български език” на ЮЗУ „Неофит Рилски” и научен ръководител на авторката. Той запозна присъстващите с „Ахтаровия царственик” и неговата история и поява. Мариана Керанджиева разказа за своя научен труд и работата по неговото създаване, а Елеонора Барякова поведе публиката по дългия път от времето на отец Паисий Хилендарски до днес. „Духът на Паисий може да бъде спокоен. В неговият роден град се раждат и творят будни банскалии и не е прекъснат стремежа да се работи на ползу роду“, каза тя.
За музикалната програма се погрижиха момичетата от танцовия състав при СУ „ Неофит Рилски” с ръководител Валентина Друнчилова и църковен хор при храм „Св. Троица” с ръководител Димитър Бачев.
Събитието се организира от НЧ „Никола Вапцаров 1894” и е посветено на 300 г. от рождението на отец Паисий Хилендарски и 260г. от написването на „История славянобългарска”.

Добавете Вашия коментар

TOP