Цената на златото с 5-годишен минимум

25 Юли 2015 | 01:05
0 коментара
Бизнес
Цената на златото с 5-годишен минимум

Източник: Thinkstock/Guliver

Цената на златото регистрира 5-годишен минимум на фона на очакванията Федералният резерв на САЩ да повиши основната лихва. Увеличаването ѝ намалява привлекателността на инвестициите в ценния метал и в същото време тласка търсенето на долара нагоре.

По време на търговската сесия на нюйоркската борса Comex тройунция злато достигна цена от 1072 долара. 

Миналата седмица директорът на ФЕД Джанет Йелън отново потвърди намерението си да повиши лихвата до края на 2015 г. 

Според нея, ако американската икономика продължи да расте, тогава икономическите условия ще позволят на регулатора да направи това и да започне нормализация на монетарната политика. 

Лихвата е на нива от 0-0,25% от края на 2008 г. на фона на бавното възстановяване на американската икономика след кризата. 

В четвъртък министерството на труда на САЩ съобщи, че броят на първичните молби за получаване на помощ при безработица за седмицата, приключила на 18 юли, са спаднали с 26 хил. в сравнение с предходната седмица, достигайки 225 хил. 

Този показател се доближи до най-ниското си равнище от 42 години насам, което е било регистрирано на 24 ноември 1973 г., когато броят на първичните молби е бил 233 хил. В същото време анализаторите очакваха спад на показателя до 280 хил. спрямо показателя от предходната седмица, който бе 281 хил. 

Източник: БГНЕС  

Добавете Вашия коментар

TOP