Цената на бензина - част от политическа драма, която произвежда новини

24 Септември 2023 | 17:07
0 коментара
Бизнес
България
Цената на бензина - част от политическа драма, която произвежда новини

Цените на нефта сега са на същите нива, каквито бяха и през миналия септември, а на колонка в момента са по-ниски. Септември 2022 г. цените бяха над 3 лева.

А защо сега има разлика - според председателя на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев, тъй като рафинерията в Бургас преработва руски нефт, който е една идея или значително по-евтин като суровина, и една идея по-евтин на българския пазар.

Преди Нова година Живодар Терзиев не очаква горивата да поскъпнат, но не изключи това да стане в началото на следващата.

На въпрос каква ще бъде цената през следващите седмици и месеци - Терзиев заяви, че "това е игра на нерви".

"Ние не участваме в търговия. Ние участваме в политическа драма, която произвежда новини, а тези новини се копират пряко върху цените на горевата. Така че - надявам се това да са максималните цени, които виждаме в момента, но не мога да гарантирам, за разлика от летните месеци, че съм прав и това ще се сбъдне. Но цените около 3 лева ги виждаме в момента и по-скоро това ще бъде до края на годината", подчерта той.

Припомняме, че миналата седмица на първо четене парламентът гласува предложението за разглеждане на предварителен отказ и прекратяване на дерогацията, въпреки скептицизмът на правителството по този въпрос. Съветът по сигурността към МС проведе и заседание по темата.

Предложението за предсрочно прекратяване на дерогацията бе внесено в Народното събрание още преди лятната ваканция от народни представители от ГЕРБ/СДС, ПП/ДБ и ДПС, но бе отхвърлено. Повторно това направи депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.
 

Едновременно с това правителството има и договорен план за поетапно преминаване към алтернативни източници на петрол, въпреки че "Лукойл" смята предложения от депутатите 30-дневен срок за "нереалистичен" и който не може напълно да гарантира нормалната работа на предприятието", съответно запазването на стабилни цени на пазара на горива. За технологичното пригаждане на рафинерията така, че тя да може да работи и с други продукти, а не само с руски, се говори от години.

Паралелно с това шефът на НАП Румен Спецов съобщи, че не е открит финансово обвързващ "Лукойл" документ, с който те да се задължават да започнат да си плащат данъците у нас, както бе обявено от служебното правителство на Гълъб ДоневПлащанията от "Лукойл" е всъщност едно, от март месец тази година, на стойност 89 млн.лв.

 

Добавете Вашия коментар

TOP