Цената на ареста: прокуратурата вече не може да спре разследването срещу Борисов

27 Март 2022 | 10:21
0 коментара
Криминално
Цената на ареста: прокуратурата вече не може да спре разследването срещу Борисов

Не се беше случвало от 7 юли 1992 г. Тогава бившият министър-председател Андрей Луканов беше арестуван по обвинение в мащабно присвояване на държавни средства, макар и по-късно да беше оправдан по него. Близо 30 години по-късно Бойко Борисов стана следващият български премиер след прехода, задържан по подозрения за злоупотреби, заедно с бившия му финансов министър Владислав Горанов и PR съветничката му Севделина Арнаудова.

Това се превърна в новина, която засенчи всички други, дори и кървавата война в Украйна. Тя втрещи и уплаши близкия кръг около Борисов, участвал в управлението на ГЕРБ, и предизвика бурни реакции на неочаквани места - хора, били по това време заведения в София и други градове, разказват как са се вдигали наздравици и са се поръчвали бутилки, за да се отпразнува новината. Може и да е било съвпадение, но в телевизионните репортажи от Банкя и пред ареста ясно се чу и видя пускането на фойерверки.

Във вторник в предаването "Референдум" по БНТ социологическата агенция "Алфа рисърч" съобщи данни от експресно проучване, според което близо 61% от запитаните смятат, че арестът е провал на МВР. Каква част от тях обаче са на това мнение не защото Борисов е задържан, а защото беше освободен без обвинение, не става ясно. Случилото се обаче далеч не е само зрелище за лишените от справедливо правосъдие българи.

Може би най-точното обяснение на мотивите за задържането на Борисов, Горанов и Арнаудова е, че това е отчаян опит на сегашната власт да накара прокуратурата да се започне разследване на поне един от знаковите корупционни скандали на предишните управляващи. В продължение на десетилетия България е най-корумпираната европейска държава, но в нея няма практически нито един осъден за това престъпление.

Тримата задържани в четвъртък са и сред малцината от висшите функционери от предишното управление, които не са защитени с имунитет от наказателно преследване. Повечето други ключови фигури, подозирани за участие в корупционни схеми (включително Делян Пеевски) имат депутатски имунитет, който не може да бъде свален без участието на Иван Гешев. Това изглежда абсолютно невъзможно. Тези, които са замесени в мащабната корупция през последните 12 години - взимащи и даващи, все още изглеждат напълно недосегаеми.

Новата власт сега иска да покаже резултати в борбата с корупцията, но изглежда напълно безсилна да го направи, защото прокуратурата е незаобиколим фактор, а тя е опънала чадър над кражбите от последните над десет години.

Всеки българин сега ще разбере, че правосъдието в България от край до край зависи от прокуратурата, заяви за "Капитал" бившата българска съдийка в Страсбург Здравка Калайджиева. Дали ще се образува досъдебно производство, дали ще се наложи или не мярка за неотклонение и каква ще е тя, колко и как ще разследва, дали ще внесе обвинителен акт и колко качествен ще бъде той, за да не го връща съдът, са все действия, които са в ръцете на прокуратурата. И докато на теория наричаме прокуратурата господар на досъдебното производство, на практика тя е господар на целия наказателен процес, казва Калайджиева.

В историята с арестите има три важни момента:

1. Защо се стигна до арестите

Историята всъщност не започва миналия четвъртък, когато трите знакови фигури на ГЕРБ бяха задържани, а близо две години по-рано, когато обвиненият в множество престъпления и укриващ се в Дубай бизнесмен Васил Божков публично обяви, че е бил рекетиран от Борисов и Горанов, които са му поискали 20 % от печалбите на Национална лотария, за да му осигурят преференциално данъчно третиране. (Как започна историята четете тук и тук.)

Божков твърди, че от 2017 г. до края на 2019 г. е предал "директно на министър Владислав Горанов и на премиера Бойко Борисов над 60 милиона лева по тяхно директно искане и разпореждане". Севделина Арнаудова идвала в офиса му всеки месец, за да взема парите за Борисов, а на Горанов Божков ги носел лично. Когато през 2018 г. започнал преговори да продаде лотарията си, управляващите изненадващо предложили пълна забрана за реклама на лотариите, което накарало италианския купувач да се откаже. После Борисов наредил отстъпление от тази идея, а междувременно Божков бил "призован" от премиера да стане новият собственик на "Левски", въпреки нежеланието му.

През лятото на 2020г. Божков подаде сигнал до прокуратурата, в който обвинява Борисов, Горанов и председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова, че са го изнудвали и са получавали подкупи от него, срещу което са организирали промяна в законодателството и са дирижирали работата на Държавната комисия по хазарта (ДКХ). Публикува разпечатки от SMS-и между него и Vladi Goranov по повод действия на ДКХ. Отделно той публикува и "паметна записка", подписана между него и близкия до ГЕРБ Кирил Домусчиев, в която Божков се задължава да му плати 20 млн. лв. под формата на реклама в "Нова телевизия" в замяна на "пълен съпорт в ДКХ с цел урегулиране на бизнеса".

Нищо от това не беше разследвано. Нищо.

Борисов, ГЕРБ и прокуратурата обявиха всички твърдения за защитна теза на един обвиняем, на която не си струва да се отговаря. "Г-н Божков може да си избере каквато си иска защитна стратегия, да говори каквото иска като всички други обвиняеми", заяви Иван Гешев през юни 2020г. Две години прокуратурата не предприе никакви действия, за да разследва твърденията на Божков. Възможността бившият хазартен бос да е едновременно виновен в нещата, за които беше обвинен и да е прав за престъпленията, в които той обвинява Борисов и Горанов и даже сам се уличава в даване на подкуп, беше напълно изключена от прокуратурата.

"Прокуратурата в продължение на години оставя без внимание публично направени признания на един човек, че е бил подложен на рекет, жертва на изнудване от високопоставени лица от правителството и често посещаван от пиарката на премиера без да е ясно по какви причини. Твърди се, че този човек е предоставил огромни парични средства [срещу] действия, подкрепени от законодателния орган - промени в закона за хазарта", заяви пред "Нова тв" Бойко Рашков в неделя. А в интервю пред в. "Сега" той заяви, че Борисов, Горанов, Арнаудова, бившата шефка на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова и самият Васил Божков трябва да бъдат разследвани като организирана престъпна група. Това, че Божков свидетелства, в никакъв случай не му подсигурява индулгенция, допълва Рашков.

Както всеки политико-корупционен скандал в България, две години по-късно той се превърна в баналност и беше забравен. Това е механизмът, по който обществото у нас привиква с наглата, мащабна корупция на политическата класа. Той не би бил възможен без чадъра на прокуратурата върху хората, които са основната движеща сила на този процес.

Тази история обаче придоби изцяло нова динамика миналия четвъртък когато Борисов, Горанов и Арнаудова бяха задържани от служители на Главна дирекция "Национална полиция" по разследване за изнудване. Задържането беше за 24 часа в условията на проверка по неотложност, като в петък по обяд беше информирана прокуратурата.

Големият комуникационен гаф на властите беше, че те не обявиха веднага за какво става дума, но пък се постараха да опаковат всичко в контекста на посещението на европейският главен прокурор Лаура Кьовеши, която ден по-рано обяви, че има постъпил рекорден брой сигнали от България, по които се работи и вече са образувани 120 разследвания. И до момента не е ясна връзката на това разследване с европрокуратурата. В понеделник, след много запитвания от офиса на Кьовеши изпратиха едно доста енигматично послание, че "Европейската прокуратура потвърждава получаването на няколко сигнала от България, съдържащи сериозни твърдения за извършени измами с европейски средства и системна корупция по отношение на висши публични служители." Разследванията продължават, но повече подробности няма да бъдат оповестявани, заявиха оттам. По условие Европейската прокуратура отговаря за разследването, наказателното преследване и предаването на съд за престъпления против финансовите интереси на ЕС, включващи измами, корупция, изпиране на пари и трансгранични измами с ДДС. В случая няма данни да става въпрос за евросредства.

2. Има ли правни проблеми в действията на МВР

"По НПК разследващите могат да поставят началото на досъдебно производство само в условията на неотложни случаи. Ако няма неотложен случай, службата в МВР, съответният разследващ полицай, е длъжен да изпрати материалите в съответната прокуратура. Но от момента, в който постъпих в МВР като министър, забелязах десетки, да не кажа стотици случаи, при които материалите в обичайните хипотези, когато се изпратят в прокуратурата - те просто потъват. Особено, когато материалите касаят някой известен политически деец на ГЕРБ." Това заяви пред "Нова тв" Бойко Рашков, с което в прав текст каза, че единственият начин да се принуди прокуратурата да предприеме разследване по показанията на Божков срещу Борисов, Горанов, Арнаудова, е да се използва хипотезата с неотложния случай. Иначе досъдебно производство без прокурор не може да се образува, а такъв прокурор няма.

Досъдебното производство срещу Борисов, Горанов и Арнаудова е започнало на 17 март с първото действие по разследването - разпит на премиера Кирил Петков от полицейски служители като свидетел. В някои медии вече изтече протоколът от този разпит - две страници, в които премиерът разказва, че по време на срещата си с Лаура Кьовеши предния ден са обсъждали твърденията на Васил Божков, че е бил рекетиран от предишните управляващи. Срещу платените големи подкупи и "чрез неупражняване на ефективен контрол от страна на Държавната комисия по хазарта" бюджетът е бил ощетен с над половин милиард лева, което е констатирано от доклад на АДФИ от юни 2021 г. А на 16 март Петков получил и доклад на Министерството на финансите за начина, по който се е осъществявал контролът върху разходването на средства от еврофондове по времето, когато Горанов е бил финансов министър и който също съдържа индикации за корупционни действия. По-късно, в понеделник премиерът обясни: за над 90% процента от евросредствата, които са били под контрола на финансовото министерство, в процедурите е имало само една кандидатстваща фирма, което, по думите му, е "очевадна манипулация". "Ако един човек е корумпиран, това е начинът за неговото управление [...] Свидетелствах, че според мен този доклад дава информация, че има нередност под ръководството на Горанов, а заради това има опасност от обаждания, скриване на документи, прикриване на доказателства", коментира Петков.

От формална гледна точка правните аспекти на ареста, претърсването и изземването, са най-малкото спорни - трудно може да се говори за неотложен случай в тази хипотеза. Според адвокати е направо безспорно, че полицаи нямат право да разследват министри, включително когато става въпрос за действия на бивши министри във връзка с изпълнението на функциите им. Такова разследване се прави от следовател. Най-много критики имаше срещу полицейския арест при тези обстоятелства, което според юристите е безсмислена и опасна демонстрация, още повече, че напомня първите години от на управлението на ГЕРБ - стил, от който новата власт се разграничи.

Но е факт, че Бойко Рашков и МВР постигнаха това, което искаха. Разследването по сигнала на Божков за изнудване от Борисов, Горанов и Арнаудова, което две години прокуратурата отказваше да започне, вече е стартирано, а прокуратурата влезе в обяснителен режим. Във вторник Софийската градска прокуратура обяви, че възлага разследването на следователи в Следствения отдел с указания да преповторят всички действия, извършени от МВР до момента, за които това е възможно, за да бъдат валидирани и ползвани в наказателното производство. В петък Софийската градска прокуратура обяви, че е предложила на международния отдел на ВКП да изпрати молба до ОАЕ за провеждане на разпит на Божков чрез видеоконферентна връзка в качеството му на свидетел, Нещо, за което само до преди дни ръководството на спецпрокуратурата твърдеше, че не е възможно и допустимо.

Дори и в това съобщение прокуратурата прави опит да манипулира фактите. В него се казва, че Софийският градски съд (СГС) е оставил без разглеждане искането на прокуратурата за одобряване на протоколите от претърсването и изземването в домовете на Борисов, Горанов и Арнаудова, което означавало, че съдът не одобрява протоколите. Всъщност съдия Вера Чочкова от СГС каза, че няма въобще да се произнася, защото искането на прокуратурата е недопустимо, съдът не може да гледа дело по искане на прокуратурата да потвърди протоколи, за които самата прокуратура, която е господар на досъдебното производство, твърди, че са незаконосъобразни.

НПК не позволява

Веднага след този обрат някои медии пуснаха заглавия, че Кирил Петков, Бойко Рашков и Асен Василев ще бъдат разпитани от следовател като свидетели. Всъщност, голямата новина тук е, че преди всичко трябва да бъде разпитан основният свидетел - Васил Божков.

Шефката на спецпрокуратурата Валентина Маджарова, както и говорителят на институцията Христо Кръстев, заявиха категорично в неделя, че Наказателно-процесуалният кодекс (НПК) не позволявал разпит на Божков чрез видеоконференция. Това предизвика бурни реакции поради очевидната му несъстоятелност.

Законът допуска разпит на обвиняем по видеоконференция - когато са изпълнени всички условия за гарантиране на самоличността на лицето и на това, че няма да бъде оказан натиск върху него по време на разпита, включително и с присъствието на компетентния местен съдия, в случая с Божков - съдия от ОАЕ. Но откакто Цветан Василев забягна в Сърбия, прокуратурата започна да поддържа една практика, че не следва да се разпитват обвиняеми, защото можело да им се нарушат правата. Това е най-лесният начин да се качи едно дело на трупчета и да не види бял свят, докато чакаш обвиняемия да се върне, за да го разпиташ, а в това време КПКОНПИ му запорира имуществото и му образува дела за конфискация. Както се случва и с Божков, и с Цветан Василев. Освен всичко друго така се гарантира, че те няма да обвинят с показанията си Бойко Борисов, или (о, ужас!) самия Делян Пеевски, в случая с Цветан Василев.

Никаква пречка няма да се разпита един обвиняем и като свидетел по друго дело, както всъщност би следвало да се процедира в случая с Божков.

В този контекст спецпрокуратурата извади и друга теза - че България няма договор за правна помощ с ОАЕ, което не че прави невъзможен разпита чрез видеоконференция, но всичко зависело от добрата воля на тамошните органи. Само че досега никой досега не ги е попитал имат ли добра воля.

"Cпeциaлизиpaнaтa пpoĸypaтypa, ако нe знae как ce извъpшвa paзпит пo видeoĸoнфepeнция, дa идe дa пycнe пpъcĸaчĸитe нa Hapoднoтo cъбpaниe и дa пoливa тpeвa.", коментира пред БНР бившият вътрешен министър, сега адвокат Емануил Йорданов. Koгaтo излизaт двaмa пpoĸypopи, ĸoитo гoвopят тaĸa, чe имa oпacнocт дa изядaт xлябa нa aдвoĸaт Meнĸo Meнĸoв, нeщaтa ca cъвceм яcни. Ho ca и пpeдвидими, зaщoтo тoзи тeaтъp cмe гo глeдaли oтдaвнa", зaяви Йopдaнoв.

До този момент няма нито едно доказателство, събрано по НПК, че Божков е изнудван, констатира адвокатът на Борисов Менко Менков. И никой не може да го обори, защото няма как да се съберат доказателства по НПК, ако няма образувано дело.

3. И за политическите ефекти

В първото действие на тази съдебно-политическа драма "Продължаваме промяната" успяха да покажат нагледно къде е проблемът с независимото правосъдие и борбата с корупцията. Това обаче е само първата крачка - решаването на тези проблеми и постигането на реални резултати е това, което се очаква от новата власт. Един от най-често задаваните въпроси през последните дни е дали новите управляващи спечелиха, или загубиха от ареста на Бойко Борисов. Ако се съди по първите реакции подкрепата за задържането беше сериозна и ако има някакво недоволство то е по-скоро от това, че след него не последва нищо. Истинският риск пред ПП и техните коалиционни партньори от БСП, ИТН и "Демократична България" е какво ще предложат през идващите дни и седмици, така че да се задоволи очакването за справедливост. Събитията от края на миналата седмица ще са много голям успех, ако са първата стъпка към постигането на реални резултати срещу корупцията. Ако остане само изолиран ход, ще бъде истински и сериозен провал.

Добавете Вашия коментар

TOP