Царят събира кралски особи от цяла Европа във Врана по повод 80-годишен юбилей

13 Юни 2017 | 07:42
0 коментара
Общество

Симеон Втори ще събере в България кралски особи от цяла Европа за 80-тия си юбилей. Частният прием ще се проведе в двореца "Врана", става ясно от анонс на сайта на царя и бивш премиер. Неговият рожден ден е на 16 юни - този петък.

Сред гостите ще бъдат представители на действащи и детронирани монархически фамилии от континента. Сред тях са испанската Кралица София и сестра й Принцеса Ирина, но не и Крал Хуан Карлос, който е извинил отсъствието си.  

Ще присъстват още австрийската Ерцхерцогиня Елена и Принц Андреас Сакск-Кобург-Гота, доайенът на фамилията, който ще пристигне със специален самолет директно от град Кобург, Германия.

Сред гостите ще бъде и Принц Тусун от Египет, който е бил съученик на Цар Симеон II в прочутия „Виктория Колидж” в Александрия.

Интересното е, че всички дотук изброени са връстници на Симеон II, родени през 1937 година.

Причината не се крие в протокола на кралските общества. На царят се наложило да ограничи гостите си от различните кралски фамилии в Европа по чисто практически причини.

"Посещение на кралски особи изисква специални мерки за сигурност, които се осигуряват от държавата, а държавните институции у нас не са се ангажирали с охраната им", заяви за Vesti.bg прессекретарят на царя Цветелина Узунова.

Изключение от правилото се допуска за хората от семейството на Симеон и жена му Маргарита, както и за наследниците на царските фамилии на Балканите - Принцеса Маргарита и Принц Раду от Румъния, Принц Александър и Принцеса Катарина от Сърбия, Принц Никола от Черна Гора, Принц Лека от Албания със съпругата му- Принцеса Елия, както и Осман Салаххадин Османоглу – единственият жив пряк потомък на турските султани Мурад V и Мехмед V.

От поканените 80-годишни европейски монарси ще отсъстват споменатия Хуан Карловс, норвежките Крал Харалд V и Кралица Соня, които честват юбилея си в страната, и Княз Карел Шварценберг - бивш външен министър на Чехия.

Наред с царствените гости, рожденият ден на Сакскобурготски ще събере представители на държавната и местната власт в България,

както и близки на Царя от времето му като премиер на страната между 2001 и 2005 година. Това включва парламентарната група на НДСВ и министрите в кабинета, както и "бивши политически партньори"

Наред с това поканени в петък са също български общественици и бизнесмени, гласи анонса за приема.

На сутринта на 16 юни в катедралния храм "Св. Александър Невски" ще бъде отслужен и благодарствен молебен по случай царския юбилей, възлгавяван от Патриарх Неофит. /Vesti.bg

Добавете Вашия коментар

TOP