Министърът на правосъдието Цецка Цачева заяви в предаването „Комбина” по NOVA, че ще подаде оставка, само ако премиерът Бойко Борисов я поиска.

Според нея всеки министър от кабинета ходи с оставката в джоба си, но я дава тогава когато министър-председателят каже.

Така тя отвърна на искането на група юристи да напусне поста си заради конфликт с председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Той предложи изваждане на прокуратурата от съдебната власт, а Цачева беше цитирана да заявява, че ако има такова предложение, по-добре е Панов да се занимава с политика, а не с право.

„Не съм казвала подобно нещо, имам чудесни отношения с Лозан Панов. Не бива да се занимаваме с междуличностни отношения”, заяви днес Цачева. Тя определи думите си като извадени от контекста.

„Само при нова Конституция е възможно това да се случи. Не е от моята компетентност и не съм аз човекът, който трябва да отговори трябва или не трябва прокуратурата да се извади от съдебната власт”, поясни правосъдния министър позицията си към предложението на Панов.

„За юристите е недопустимо да не познаваме кой има право на законодателна инициатива за промяна на действаща Конституция, тогава когато промяната е от компетентност на обикновено Народно събрание или как се свиква Велико народно събрание за приемане на изцяло нова Конституция. В нито една от двете хипотези изпълнителната власт няма законодателна инициатива и в частност Министерството на правосъдието”, обясни Цецка Цачева.

„Не трябва да има търпимост към липсата на правосъдие. Дори и един случай лепи етикет на цялата система. Има и много честни магистрати”, коментира тя.